Katalan lider Puigdemont: Birkaç güne bağımsızlık ilan edeceğiz

Katalan lider Puigdemont: Birkaç güne bağımsızlık ilan edeceğiz

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont geçen pazar bölgede yapılan tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından ilk röportajını BBC'ye verdi. Puigdemont birkaç gün içinde bağımsızlık ilan edeceklerini duyurdu.

Ülkede dün binlerce kişinin referanduma müdahale eden İspanyol polisi ve jandarmasına yönelik protesto eylemleri yapması ve genel greve gitmesinin ardından konuşan Puigdemont özerk hükümetinin bağımsızlık ilanı için yurtdışından gelen oyların da sayılması sonrası 'bu hafta sonu veya önümüzdeki haftanın başında' harekete geçeceğini söyledi.

'RESMİ SONUÇLAR AÇIKLANDIKTAN 48 SAAT SONRA BAĞIMSIZLIĞI İLAN EDECEĞİZ'

Puigdemont, "Tüm resmi sonuçlar ilan edildikten 48 saat sonra bağımsızlığı ilan edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'HER ZAMAN BU SÜRECİN DİYALOG YOLUYLA OLMASINI İSTEDİK'

BBC muhabirinin "Sanki siz bunu geciktirerek İspanya hükümetini harekete geçmesi için provoke etmeye çalışıyormuşsunuz gibi gözüküyor. Böylece onlar kötü adamlarmış gibi gözüküyor" yorumuna Puigdemont "Biz bu sürecin her zaman diyalog yoluyla olmasını istedik. Polis şiddeti yaşandı. Ancak her durumda bir süre önce karar verecek olanların Katalanlar olmasına karar verdik" yanıtını verdi.

'ANAYASAYI İNCİL GİBİ YORUMLAYAN İNSANLAR VAR'

"Pazar günkü referandum da dahil yıllardır devam eden bir süreçten bahsediyorsunuz. İspanya anayasasının parçalanmasını Madrid nasıl kabul edebilir?" sorusunu ise Katalan lider  "Hiçbir halk, iradesine karşı zor ve dayak yoluyla dayatılan istemediği bir statükoyu kabul etmemeli. Bu sadece demokrasi ile sonuçlanabilir. Anayasayı sanki mutlak doğruyu içeriyormuş ve halkın iradesinden daha önemliymişçesine İncil gibi yorumlayan insanlar var" şeklinde yanıtladı.

'KENDİ DEVLETİMİZİ KURMA HAKKIMIZ VAR'

Muhabirin "Siz İspanya yasaları üzerinde Katalan kanunları yaratıyorsunuz. Sevseniz de sevmeseniz de hala İspanya'nın bir parçasısınız. Bu nasıl olur da doğru olamaz?" sorusunu yanıtlayan Puigdemont "İspanya'nın bir parçasını oluşturduğumuz açık. Ama kendi devletimizi kurma yeteneğine ve hakkına sahibiz. Sanırım artık kimsenin itiraz etmediği çok açık bir halk talebi var. Kendi geleceğimize kendimizin karar vermesi" dedi.

"Ancak birçok Katalan İspanya'dan ayrılmak istemiyor" yorumu üzerine ise Puigdemont sözlerini "Sonuçta, bağlayıcılığı olmayan görüşme, referandum ya da hangi mekanizmayı isterlerse istesinler, Katalanlar'ın büyük çoğunluğu bağımsız bir devlet istiyor. Bunun siyasi bir yanıtı olmalı. Bu bakışı asla kaybetmemeliyiz." şeklinde sürdürdü.

'OYLAR SAYILSAYDI YÜZDE 50'NİN ÜZERİNE ÇIKARDIK'

Katalan hükümeti pazar günü gerçekleşen referandumda 'yüzde 90'ın üzerinde bağımsızlık oyu' çıktığını söylese de resmi sonuçlar henüz açıklanmadı.

Sandığa katılım oranının ise yüzde 42 olduğu belirtiliyor. Puigdemont, muhabirin 'Yaşanan sorunlar göz önüne alınırsa bu sonuçlar nasıl güvenilir olabilir" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"İlk olarak çok sayıda insan oy vermek istedi ancak veremedi. Bu bir gerçek. Oy vermek isteyen ve kimliklerini incelediğimiz kişilerin oylarını sayamadık. Onların ve katılımcıların oyları ile yüzde 50'nin üzerine  çıkardık." Puigdemont "Nasıl oluyor da aynı kişilerin iki kez oy kullanmadığından emin oluyorsunuz?" sorusu karşısında ise " Hayır. Bu riski birçok kez değerlendirdik. Eğer herhangi bir şüphe varsa o oyları iptal ettik" diye konuştu.

'AB'NİN AÇIKLAMASI HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATICI'

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı "Avrupa Birliği (AB) bunun İspanya'nın iç sorunu olduğunu açıkladı. Buna katılıyor musunuz?" sorusuna da "Hayır. Bu çok hayal kırıklığına uğratıcı. Sanırım herkes sorunun boyutunu fark etti. Burada buna kimse katılmıyor. Bu Avrupa'nın meselesi. Bence bize kulak verilmesi hakkını kazandık. Anlamakta zorlandığım şey ise ilgisizlik. Burada olanlara karşı ilgisizlik. Bizi dinlemek istemediler. Eğer Avrupa, Madrid'in hikayesine inanmayı sürdürür ve gerçeği inkar ederse bunu tamamen yanlış anlarlar" yanıtını verdi.

'DİKTATÖR FRANCO'NUN ÖLÜMÜNDEN BU YANA BÖYLESİNE ORANSIZ VE ZALİMCE BİR GÜÇ KULLANIMI GÖRMEDİK'

Puigdemont, İspanyol polisinin referandum sırasındaki müdahalesi karşısında hissettiklerini de  "Bu bana göre çok üzücüydü. Çok yakından gördüm. Ayrım gözetmeden benim de oy kullanacağım oy verme noktasında da camı çerçeveyi indirdiler. Benim kızlarımın okuduğu okulda çok sayıda  tanıdığımı yaraladılar. Bu insanlar şiddet kullanamdı, elleri havadaydı. Hiç ama hiçbir şey yapmayan insanlar polis tarafından dayak yedi. Yaşlı kadınları ve hiçbir şey yapmayan insanları döversek Avrupa'nın demokrasi cenneti olduğunu dünyaya nasıl söyleriz? Bu kabul edilemez. Diktatör Franco'nun ölümünden bu yana böylesine oransız ve zalimce bir güç kullanımı görmedik" sözleriyle açıkladı.

'1 AY ÖNCESİNE GÖRE BAĞIMSIZLIĞA DAHA YAKINIZ'

Şu anda İspanya hükümeti ile Katalonya hükümeti arasında hiçbir iletişim olmadığını da açıklayan Puigdemont, Madrid'in duruma müdahale ederek Katalan hükümetinin kontrolünü ele geçirmesi durumunda ne yapacakları sorusuna ise " Bu uzun süredir yapılan hatalardan sadece biri olur. Her hatanın ardından biz güçlendik. Bugün 1 ay öncesine kıyasla bağımsızlığa daha yakınız. Yaptıkları her hatadan sonra toplumdan daha fazla destek aldık. Hükümetin kontrolünü almaları ya da ben dahil hükümet üyelerini tutuklamaları yapacakları en büyük hata olur" yanıtını verdi.

TSİ 22.00'DE AÇIKLAMA YAPACAK

Öte yandan Puigdemont bugün Türkiye saati ile 22.00'da bir açıklama yapacağını duyurdu.