Katalan lider Puigdemont ve 4 bakan hakkında tutuklanma istemi

Katalan lider Puigdemont ve 4 bakan hakkında tutuklanma istemi

İspanya savcılığı Katalanların lideri Carles Puigdemont ve dört bakana ifade vermek üzere ülkeye geri dönmedikleri için tutuklama emri çıkarılmasını istedi.

İspanya’da savcılık tek taraflı bağımsızlık ilan ettikten sonra görevden alınan ve haklarında dava açılan Katalonya hükümetinin 9 bakanı hakkında hapis cezası istedi.
Puigdemont ve dört bakanına, halkı isyana teşvik etmek ve kamu fonlarının kötüye kullanılması suçlamalarıyla İspanya Yüksek Mahkemesi’nden tutuklama kararı çıkması bekleniyor.

30 Ekim’den bu yana Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan eski Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont ve 4 eski Katalan bakan ise duruşmaya katılmadı.

Hala Brüksel'de bulunan Puigdemont, Perşembe ve Cuma günü ifade vermek üzere mahkemeye çağırıldı. Geçen hafta bağımsızlık ilan eden Katalan parlamentosu kararı üzerine kendisinin ve diğer 13 hükümet üyesinin görevine son verildi. Puigdemont'un Belçika'daki avukatı, İspanya ikliminin “iyi olmadığını” ve müvekkilinin biraz uzaklaşmak istediğini söyledi; ancak yargıyla işbirliği içinde olacaklarını da belirtti.