Katar'a havadan 4 bin inek indirilecek

Katar'a havadan 4 bin inek indirilecek

Katar'da Suudi Arabistan'ın kara ambargosunu delmek için 'çılgın proje': Süt krizini aşmak amacıyla 4 bin Holstein ineği ülkeyi havadan indirilecek.

Körfez ülkelerinin ablukasının ithalata dayalı ekonomisine vereceği zararı hafifletmeye çalışan Katar’da süt tedarikini sağlamak için ‘çılgın’ bir plan konuşuluyor. Ünlü bir işadamı, ülkeye havadan 4 bin inek indirmeyi planladığını açıkladı.

İnşaat şirketi Power International Holding’in Katarlı patronu Moutaz El Khayyat, Suudi Arabistan’ın kara ambargosunu aşmak amacıyla 4 bin tane Holstein ineğini yaklaşık 60 uçuşla Katar’a hava yoluyla getireceğini açıkladı. Avustralya ve ABD’den alınan ineklerin bu şekilde getirilmesinin, tarihin en büyük ‘havadan inek indirme’ operasyonu olduğu belirtiliyor.

El Khayyat, Katar hükümetinin ‘2030 Vizyonu’ adı verilen ve gıdada yurtdışına bağımlılığı azaltmayı amaçlayan stratejisi kapsamında, 70 futbol sahası büyüklüğünde bir çiftlik inşa etmişti. Khayyat, ambargonun ardından, çiftliğe eylül ayında getirilmesi planlanan ineklerin haziran sonunda havadan indirileceğini söyledi. Bloomberg’e konuşan Khayyat, krizin halkı etkilememesi için hükümetin büyük çaba sarf ettiğini aktardı.

Ambargo öncesinde, Katar’ın başkenti Doha’nın 1 milyonluk nüfusunun süt ve süt ürünü ihtiyacının neredeyse tamamını Suudi Arabistan’dan karşılıyordu. Ancak Suudi Arabistan, ülkeye 5 Haziran’da ‘teröre destek’ gerekçesiyle dayatılan ambargonun başını çekiyor. Katar’a şu ana dek Türkiye’den süt ürünleri, İran’dan da meyve ve sebze gitmiş durumda. Ülkedeki marketlerde ‘yerli malı alın’ vurgusu yapan kampanyalar da başlatıldı.