Katar Emiri'nden Trump'a büyük şok

Katar Emiri'nden Trump'a büyük şok

Katar Emiri ABD Başkanı Trump'ın davetini reddetti

ABD Başkanı Donald Trump, Körfez'deki krizin çözümü için Katar Emiri'ni Beyaz Saray'a davet etmişti. Katar'dan bu davete ret cevabı geldi. Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani​, AP ajansına yaptığı açıklamada Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani için "Ülkesi abluka altındayken ülkeden ayrılmayacak" dedi.


Al Sani, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, Arap ülkelerinin Katar'a "abluka" uygulama hakkı olmadığına dikkati çekerek, Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinin Katar'ı "yanlış ve uydurma haberlere" dayanarak izole etmeye çalıştığını ifade etti. Ülkesinin aşırıcı gruplara mali destek sağladığı iddialarını reddeden Al Sani, El Cezire Televizyonu'nun kapatılması fikrine de karşı çıktı.

'KİMSE ONLARA BU HAKKI VERMEDİ'

Her ne kadar komşu ülkeleri bu grupları yasa dışı ilan etmiş olsa da bağımsız bir ülke olarak Katar'ın Müslüman Kardeşler gibi gruplara destek verme hakkı olduğunu belirten Al Sani, "Eğer birileri benim iç işlerime veya iç meselelerime herhangi bir şey dayatacağını düşünüyorsa, bu olmayacak" diye konuştu. Al Sani "Hiç kimse onlara benim ülkemi ablukaya alma, araçlarıma veya uçuşlarımın ülkelerinin üzerinden yapılmasına veya gemilerimin onların limanında park edilmesine izin vermeme hakkı vermedi. Kimse onlara aileleri ayırma ve insanları yerlerinde etme hakkı vermiyor. Kimse onlara Katarlı kadınlarla Suud çocuklarını veya Emirlik'ten annelerle Katarlı çocuklarını ayırma hakkı vermedi. Hangi yüzyılda yaşadığımızı bilmiyorum. Gerçekten 21. yüzyılda mı yaşıyoruz?" şeklinde konuştu.

'BİZE BİR TALEP LİSTESİ GELMEDİ'

Katar'ın aşırılıkçılar ile terörist gruplara destek vermediğini vurgulayan Al Sani, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani için "Ülkesi abluka altındayken ülkeden ayrılmayacak." dedi.

Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen devletlerden herhangi bir talep listesi almadıklarını kaydeden Al Sani, "Eğer ortada mantıklı bir iddia ya da suçlama varsa cevap vermeye hazırız. Ancak, somut bir kanıtı olmayan tüm bu şüpheli suçlamalara cevap vermeye tam olarak hazır değiliz." ifadelerini kullandı.

ABD ARABULUCULUK TEKLİF ETMİŞTİ

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani ile telefon görüşmesi gerçekleştiren ABD Başkanı Donald Trump, Katar krizinde arabulucu olma teklifinde bulunmuştu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan, gerekirse Beyaz Saray'da görüşme de dahil olmak üzere, taraflara farklılıklarını gidermek için arabuluculuk teklifinde bulundu" denilmişti.