'Kerkük'e askeri harekat başladı' iddiasına Irak'tan açıklama

'Kerkük'e askeri harekat başladı' iddiasına Irak'tan açıklama

Irak yönetimi, Kerkük'ün güneyine askeri operasyon başlatıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. AFP haber ajansı, operasyonun başladığını iddia etmişti.

Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada,  Kerkük'ün güneyine askeri operasyon başlatıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığı belirtildi.

Savaş Medya Ağı'nın yazılı açıklamasında ise, "Güvenlik güçlerimiz,  Kerkük'e bağlı kurtarılan bölgelerde temizleme eylemi ile araziyi kontrol etmeye çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

BASINA UYARI: KRİZE ÇEVİRECEK HABERLERDEN KAÇININ

Açıklamada ayrıca, basın organlarına "durumu krize dönüştürebilecek haberlerden kaçınma" uyarısı yapıldı, aksi takdirde haklarında hukuki süreç başlatılacağı aktarıldı.

ÇOK SAYIDA ASKERİ SEVKİYAT YAPILDI

Bağdat merkezi yönetimi, dün akşam saatlerinde  Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu ve Beşir kasabasına çok sayıda askeri sevkiyat yapmıştı.

Söz konusu askeri birliklerin, Peşmerge'nin ele geçirdiği petrol kuyuları ve askeri havalimanında kontrol sağlamak üzere gönderildiği ifade ediliyor.

IRAK BAŞBAKANI: GÜVENLİĞİ SAĞLAMA YETKİSİNE SAHİBİZ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, merkezi yönetimin  Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde güvenliği sağlama yetkisine sahip olduğunu kaydetmişti.

"OPERASYON BAŞLADI" İDDİASI

AFP haber ajansına konuşan Iraklı bir general, "Haziran 2014'te yaşanan olaylar esnasında  Irak ordusunun kaybettiği bölgeleri geri almak için operasyon başladı" ifadesini kullandı. AFP'ye bilgi veren üst düzey generalin ismi açıklanmadı.

Öte yandan,  Kerkük'e çok sayıda Peşmerge'nin gönderildiği ifade edildi. Reuters haber ajansı bölgeye gönderilen Peşmerge sayısının 'on binler' olarak niteledi.

Haziran 2014'te DEAŞ'ın  Irak hükümetine bağlı bölgeleri eline geçirmesinin ardından, bu bölgelerden bir kısmı IKBY yönetimi tarafından geri alınmıştı.

BÖLGEDE TANSİYON OLDUKÇA YÜKSEK

Irak ordusu ve Haşdi Şabi Birliklerinin  Kerkük çevresinde yığınak yapmasının ardından bölgede tansiyonun oldukça yüksek olduğu ifade edilirken,  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesud Barzani'nin oğlu Mansur Barzani silahlanarak  Kerkük'e geldi. Arap ve Türkmen komutanlarda  Kerkük'e geldi ve adeta  Kerkük komutanların güç gösterisi haline dönüştü.

Kuzey  Irak yönetimi tarafından  Kerkük ile ilgili atılan adımlar çok yakından takip edilirken, ABD ve batılı ülkeler üzerinden  Irak yönetimi üzerinde baskı oluşturulmaya çalışıldığı öğrenildi.