Kerkük İl Meclisi’nden Bağdat’a ‘Hayır’

Kerkük İl Meclisi’nden Bağdat’a ‘Hayır’

Irak Meclisi’nin Vali Kerim hakkında verdiği görevden alma kararı reddedildi. Türkmen ve Kürtler arasındaki gerginlik nedeniyle sokağa çıkma yasağı var. İşte ayrıntılar…

Kerkük İl Meclisi, Irak Meclisi'nin Vali Necmedin Kerim hakkında verdiği 'görevden alma' kararını reddetti. Kentte dün Türkmenler ve Kürtler arasında çatışma yaşanması üzerine gece saatlerinde geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Rudaw'ın aktardığına göre, Kerkük İl Meclisi, Irak Meclisi'nin Vali Necmedin Kerim hakkında verdiği 'görevden alma' kararını reddetti.

14 Eylül'de Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in görevden alınması kararını imzalayarak oylama için meclise göndermiş, meclis de Kerim'in azli yönünde oy kullanmıştı.

Çatışma çıktı, sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Öte yandan Kerkük'te Türkmenler ve Kürtler arasında çatışma çıkması sonrası kentte gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yasağın ne zamana kadar süreceği konusunda bilgi verilmedi.

Associated Press'e (AP) konuşan Türkmen yetkili Muhammed Samaan Kanaan dün akşam Türkmen Cephesi'nin bürolarından birine motorsikletli silahlı saldırganların ateş açtığını söyledi. Kanaan saldırganlardan 1'inin öldüğü, ikisinin de yaralandığını açıkladı.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi de "Bir grup silahlı Kürt Peşmerge, Türkmen Milliyetçi Hareketi'nin önünden geçerken silahlı saldırıda bulundu. Parti binasında bulunan Türkmen güvenlik unsurları da saldırganlara karşılık verince bir süre çatışma yaşandı" dedi.

Rudaw ise referanduma destek için kutlamalar yapan sivillere ateş açtıkları ve bir kişiyi öldürdükleri belirlenen Türkmen Milliyetçi Hareketi binasını koruyan 9 güvenlik görevlisinin gözaltına alındığı duyurdu.

Komisyon kuruldu

AP'ye konuşan polis şefi Tuğgeneral Hattab Ömer de tüm etnik gruplardan oluşan bir araştırma komisyonunun saldırıyı soruşturduğunu belirterek çatışmalardan 'umursamaz hevesli gençleri' sorumlu tuttu.

Gözaltıların gerçekleştiğini de belirten Ömer "Kentte durum kontrol altında" dedi.