Koalisyon görüşmeleri sigara yasağında geri adım attırdı

Koalisyon görüşmeleri sigara yasağında geri adım attırdı

Avusturya'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin sigara tiryakisi olan lideri Heinz-Christian Strache, koalisyon görüşmelerinde sigara yasağını engelledi. Önümüzdeki mayısta yürürlüğe girmesi beklenen yasak kaldırılacak.

Avusturya’da koalisyon pazarlıkları, sigara yasağından geri adım getirdi. Mayıs 2018’de yürürlüğe girmesi planlanan sigara yasağı kaldırıldı. Ekim ayındaki seçimler sonrasında muhafazakâr Halk Partisi ile aşırı sağcı Özgürlük Partisi arasındaki koalisyon görüşmelerinde, tüm restoran ve barlarda sigaranın yasaklanması kararından vazgeçildi.

‘TERCİH ÖZGÜRLÜĞÜ’

Açıklama, sigara tiryakisi olduğu bilinen Özgürlük Partisi lideri Heinz-Christian Strache’den geldi. Seçim kampanyasında tam kapsamlı sigara yasağını kaldırmayı vaat eden Strache, bulunan çözümün sigara içmeyenler, içenler ve restoran sahiplerinin çıkarına olduğunu savundu. Strache, “Tercih özgürlüğü devam ediyor. Restoranların, özellikle de küçük olanların varoluşu garanti altına alındı. Binlerce kişi işsiz kalmaktan kurtarıldı” dedi.

NASIL İÇİLECEK?

Avrupa’nın büyük çoğunluğunun aksine, Avusturya’daki restoranlarda belirli koşullarda sigara içilmesine izin veriliyor. Bu durum çoğunlukla, sigara içenlerin farklı bölümlere oturtulmasıyla sağlanıyor.

18 YAŞ SINIRI GETİRİLECEK

Tam kapsamlı yasak ise seçim sonrası iktidarı kaybeden Sosyal Demokratlar-Halk Partisi koalisyonu tarafından 2015 yılında kabul edilmişti. Yılbaşından önce kurulması planlanan yeni hükümet ise eski düzenlemeleri sürdürecek. Koalisyon pazarlıklarından yasağın kaldırılması kararı çıksa da 18 yaş altındakilere restoran ve barlarda sigara içme yasağının yanı sıra arabada 18 yaşındaki bir kişinin bulunması halinde yasak getiriliyor. Ayrıca 16 yaşından küçüklere sigara satma yasağında yaş sınırı 18’e çıkarılıyor.

‘GERİ ADIM’

Eski hükümetin sağlık bakanı olan Sosyal Demokrat Partili Pamela Rendi-Wagner ise karara tepki göstererek, “Restoran sektöründe tam kapsamlı sigara yasağını kaldırmak, sağlık politikasında çok büyük bir geri adım” dedi.