Körfez krizi sürüyor... Katar'dan flaş açıklama geldi!

Körfez krizi sürüyor... Katar'dan flaş açıklama geldi!

Körfez'de kriz sürüyor... Katar'dan açıklama geldi...

Körfez'de kriz sürüyor... 7 ülkenin Katar'la ilişkiyi kesme kararının ardından Katar'dan ilk kez net bir açıklama geldi. Reuters'ın haberine göre Katar, Körfez Arap ülkeleri arasındaki erilimin azaltılması için arabuluculuk yapılmasına hazır olduklarını açıkladı. Habere göre, Katar Emiri Tamim Bin Hamad Al Tani'nin halka yönelik konuşmasını, Kuveyt'in bölgedeki tansiyonu düşürmek için yapacağı arabuluculuk çalışmalarına izin vermek için ertelediği ifade edildi. Katar Dışişleri Bakanlığı ise Körfez ülkelerinin kendisine yönelik yaptırımlarına 'karşılık' verilmeyeceğini açıkladı. 

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın bugün Suudi Arabistan'a giderek Katar'la yaşanan kriz hakkında görüşmelerde bulunacağı belirtildi. 

Doha'dan diyalog çağrısı

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yönetimin herhangi bir misillemede bulunmayacağı bildirilirken diyalog çağrısı yapıldı.

Hava sahaları Katar'a kapanıyor

Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen Mısır, bugün TSİ 07:00'den itibaren Katar uçaklarına hava sahasını kapatacağını açıkladı. Suudi arabistan ve Bahreyn'in de gün içinde hava sahalarını kapatmaları bekleniyor.


Doha'da uçuşları iptal edilen yolcular Uluslararası Hamad Havalimanı'nda uzun saatler beklemek zorunda kaldı. Dün patlayan krizde Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn ile Yemen hükümetleri, Libya’daki Tobruk yönetimi ve Maldivler Katar’la tüm ilişkileri kesti. Gerekçe olarak da bu ülkenin terör örgütlerini barındırarak teröre destek vermesi, basın yayın organlarında terör örgütleri propagandası yapması ve İran’a yakın tutum sergilemesi gösterildi. Söz konusu ülkeler, Katar ile kara, hava ve denizden bağlantılarını ve diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Katar’ın tek kara bağlantısı olan Suudi Arabistan sınırı kapandı, gıda kamyonları mahsur kaldı. Petrol-doğalgaz zengini bölgede patlak veren kriz, ABD Başkanı Trump’ın 20-21 Mayıs’taki Riyad ziyareti sonrasına denk geldi. Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan "diplomatik" kriz devam ederken Umman Sultanlığı'ndan Katar'a sürpriz bir ziyaret gerçekleşti.