Körfez krizinde son dakika...Trump Twitter'dan yazdı!

Körfez krizinde son dakika...Trump Twitter'dan yazdı!

Körfez ülkeleri arasındaki gerilimde son dakika gelişmesi...

Körfez'de kriz sürüyor... 7 ülkenin Katar'la ilişkiyi kesme kararının ardından Katar'dan ilk kez net bir açıklama geldi. Reuters'ın haberine göre Katar, Körfez Arap ülkeleri arasındaki erilimin azaltılması için arabuluculuk yapılmasına hazır olduklarını açıkladı. Habere göre, Katar Emiri Tamim Bin Hamad Al Tani'nin halka yönelik konuşmasını, Kuveyt'in bölgedeki tansiyonu düşürmek için yapacağı arabuluculuk çalışmalarına izin vermek için ertelediği ifade edildi. Katar Dışişleri Bakanlığı ise Körfez ülkelerinin kendisine yönelik yaptırımlarına 'karşılık' verilmeyeceğini açıkladı.  Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın bugün Suudi Arabistan'a giderek Katar'la yaşanan kriz hakkında görüşmelerde bulunacağı belirtildi. 

Trump konuştu

ABD Başkanı Donald Trump "Yakın geçmişte Ortadoğu'ya yaptığım ziyarette Radikal İdeoloji'ye maddi destek verilemeyeceğinin altını çizmiştim. Liderler de Katar'ı işaret etmişti. Bakın!" açıklaması yaptı. Trump, ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiği Suudi Arabistan da dahil 7 ülkenin, 'teröre destek verdiği' gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından konuyla ilgili ilk kez açıklamada bulundu. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Trump, Ortadoğu ziyaretinde artık 'Radikal İdeoloji'ye' maddi destek sağlanamayacağını söylediğini, liderlerin de kendisine Katar'ı işaret ettiğini açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yardımcılarından Hamid Ebu Talebi, Körfez ülkelerindeki diplomatik krizin sorumlusunun Trump olduğunu belirterek, "Olanlar kılıç dansının bir sonucu" diye konuşmuştu.

Doha'dan diyalog çağrısı

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yönetimin herhangi bir misillemede bulunmayacağı bildirilirken diyalog çağrısı yapıldı.

Hava sahaları Katar'a kapanıyor
 
Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen Mısır, bugün TSİ 07:00'den itibaren Katar uçaklarına hava sahasını kapatacağını açıkladı. Suudi arabistan ve Bahreyn'in de gün içinde hava sahalarını kapatmaları bekleniyor.

Suudi Arabistan Katar hava yollarına 48 saat süre verdi

Suudi Arabistan bugün Katar boykotunda bir karar daha aldı ve Katar Havayolları'nın işletme ruhsatını iptal etti. SPA haber ajansından aktarılan habere göre Katar Havayolları'nın ülkedeki tüm ofislerinin 48 saat içinde kapatılması emredildi. Açıklamada, "Sivil Havacılık Otoritesi, Katar Havayolları'na verilen tüm lisansların iptal edilmesine ve ülkedeki tüm ofislerinin 48 saat içinde kapatılmasına karar verdi" denildi. Öte yandan Katar'dan veya Katar'a bilet almış tüm yolculardan, geri iade için havayollarının internet sitesini kontrol etmeleri veya seyahat acentesiyle iletişime geçmeleri istendi.

Mısır'ı Katar'da Yunanistan temsil edecek

Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin ardından Yunanistan'ın, Katar'da Mısır'ı diplomatik olarak temsil edeceği bildirildi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ve Yunan mevkidaşı Nikos Kotzias konuya ilişkin telefon görüşmesi yaptı. 
Şükri'nin talebi üzerine Doha'da bulunan Yunanistan Büyükelçiliğinin Mısır'ı diplomatik olarak temsil edeceği belirtildi.  Yunanistan'ın bölgede istikrar için iş birliğine katkıda bulunmaya da hazır olduğu ifade edildi.

Doha'da uçuşları iptal edilen yolcular Uluslararası Hamad Havalimanı'nda uzun saatler beklemek zorunda kaldı.

Dün patlayan krizde Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn ile Yemen hükümetleri, Libya’daki Tobruk yönetimi ve Maldivler Katar’la tüm ilişkileri kesti. Gerekçe olarak da bu ülkenin terör örgütlerini barındırarak teröre destek vermesi, basın yayın organlarında terör örgütleri propagandası yapması ve İran’a yakın tutum sergilemesi gösterildi. Söz konusu ülkeler, Katar ile kara, hava ve denizden bağlantılarını ve diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Katar’ın tek kara bağlantısı olan Suudi Arabistan sınırı kapandı, gıda kamyonları mahsur kaldı. Petrol-doğalgaz zengini bölgede patlak veren kriz, ABD Başkanı Trump’ın 20-21 Mayıs’taki Riyad ziyareti sonrasına denk geldi. Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan "diplomatik" kriz devam ederken Umman Sultanlığı'ndan Katar'a sürpriz bir ziyaret gerçekleşti.