Kosova'da Irak'taki Kürdistan bağımsızlık referandumu tartışılıyor!

Kosova'da Irak'taki Kürdistan bağımsızlık referandumu tartışılıyor!

Kosovalı Arnavut siyasetçi Ümeri'nin "Kürdistan kurulmalı" açıklamasına, Kosovalı Türk siyasi ve STK temsilcileri tepki gösterdi.

Kosova'nın en büyük ikinci partisi Vetëvendosje (Kendin Karar Ver) Hareketi lideri Visar Ümeri'nin, Irak'ta Kürtlerin bağımsız devlet kurmalarına destek vermesiyle ilgili mülakatına tepkiler geliyor. Ümeri, “Kurdistan 24” televizyon kanalına verdiği mülakatta, hiç kimsenin Kürtlerin bağımsızlık referandumunu yadsıma hakkına sahip olmadığını söyleyerek, Kürtlerin hala devleti olmayan büyük halklar arasında yer aldığını söyledi.

Vetvendosje Hareketi Başkanı Visar Ümeri'nin sözleri, Kosovalı Türk siyasi temsilciler ile Kosova Türk Sivil Toplum Kuruluşları tarafından tepkiyle karşılandı. Mülakatta Ümeri, “Kürtlerin uzun yıllar acı çektiğini düşünüyorum ve  hala devleti olmayan bir ulustur; onların  barış ve özgürlükte yaşama hakkını hiç kimse inkar edemez” demişti.

Ümeri'nin açıklaması ardından Kosova Türk Adalet Partisi - KTAP Genel Başkanı ve Mamuşa Belediyesi Başkanı Arif Bütüç, Ümeri'nin açıklamasının üzücü olduğunu belirterek "derhal özür dilenmeli" dedi.

Kosova'nın Türk derneklerinden olan ve 1952 yılından bu yana faal olan Doğru Yol Türk Kültür ve Sanat Denreği Başkanı Bülent Emruş da, Ümeri'nin açıklamasının talihsiz bir açıklama olduğunu söyledi. Türkiye'nin ister savaş sırasında, ister savaş sonrası Kosova'ya büyük destekleri olduğunu belirten Emruş, böyle bir açıklamayı kınadıklarını söyledi.

Zübeyde Hanım Kosova Türk Kadınları Derneği Başkanı Birsen Gota da, Kosova'nın ikinci büyük partisi olan Vetëvendosje'nin açıklamadıklarını kınadıklarını ve özür beklediklerini söyledi.