Kral Selman'dan hacı adaylarını rahatlatan talimat: Güvenliklerini sağlayın!

Kral Selman'dan hacı adaylarını rahatlatan talimat: Güvenliklerini sağlayın!

Suudi Arabistan Kralı Selman, gerilim yaşadığı İran ve Katar dahil tüm ülkelerden gelen hacı adaylarının güvenliğinin sağlanması için talimat verdi.

Suudi  Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre,  Hac ve  Umre Bakanı  Muhammed Salih bin Tahir Benten, yaptığı açıklamada, Kral Selman ve Veliaht Prens Bin Selman'ın,  İran ve  Katar dahil, istisnasız tüm hacılara en yüksek rahatlığı ve güvenliği sağlaması konusunda talimat verdiğini belirtti.

TÜM İMKANLAR HAZIR

Ülkesinin bütün imkan ve gücünü hacıların hizmetine seferber ettiğini kaydeden Benten, bakanlığının, başta  Mekke ve Medine olmak üzere hacı adaylarının ülkeye giriş ve çıkışlarda kullandığı kapılarda da tüm imkanlarıyla hazır olduğunu ifade etti.

"İKİ MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE HİZMETE HAZIRLAR"

Ne olursa olsun haccın siyasallaştırılmasını reddettiklerini vurgulayan Benten, bakanlığının iki milyondan fazla kişiye hizmet vermeye hazır olduğunu bildirdi.

Katar Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (NHRC) tarafından  BM İnanç ve Din Özgürlüğü Özel Raportörü Heiner Bielefeldt'e Katarlı hacıların hac ibadetini yerine getirmede karşılaştığı zorluklarla ilgili gönderilen mesajda, "dini ritüellerin politize edilerek siyasi kazançlar elde etmek amacıyla kullanılmasından endişe duyulduğu" belirtilmişti.

NE OLMUŞTU?

Suudi  Arabistan  Hac ve  Umre Bakanlığı, 20 Temmuz'da Katarlı hacılar ve umreye gelenlerin ülkeye girebileceklerini duyurmuş ancak "sadece hava yolunu ve  Katar Hava Yolları dışındaki şirketleri kullanma" şartını getirmişti.

Suudi  Arabistan, BAE,  Bahreyn,  Mısır ve  Yemen,  5 Haziran'da "teröre destek verdiği" ve "düşmanca tutumlar" sergilediği iddiasıyla  Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Ülkelerinin hava sahasını  Katar'a kapatan  Suudi Arabistan, BAE ve  Bahreyn, Katarlı diplomatların ülkelerinden ayrılmasını istemişti.  Suudi Arabistan ayrıca  Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.