Kraliçe 2. Elizabeth neden iki tane doğum günü kutluyor?

Kraliçe 2. Elizabeth neden iki tane doğum günü kutluyor?

Britanya tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı olan Kraliçe 2. Elizabeth dün 92. yaş gününü kutladı. 21 Nisan Cumartesi günü Kraliçe Elizabeth'in 92. doğum günü ama bu onun tek doğum günü de değil.

 Resmi doğum günü kutlamaları haziranda yapılacak olan kraliçenin şerefine başkent  Londra’daki Hyde Park’tan 21, Londra Kalesi’nden 62 pare top atışı yapıldı.Royal Albert Hall’da da Tom Jones,  Sting ve Kylie Minogue gibi  ünlü müzisyenlerin sahne aldığı bir yardım konseri düzenlendi.Kraliyet tahtına 1952’de oturan Elizabeth, Britanya’nın eski sömürgelerinden oluşan İngiliz Milletler Topluluğu üyesi elli üç ülkeden on altısının da kraliçesi. Toplam nüfusu 2 milyar 400 milyonu bulan topluluğun önceki gün Londra’da toplanan liderleri,Elizabeth’in oğlu ve varisi Prens Charles’ın kraliçenin ardından başkan olmasını onayladı.21 Nisan Cumartesi günü Kraliçe Elizabeth'in 92. doğum günü ama bu onun tek doğum günü de değil.Kraliçe'nin bir değil iki doğum günü var. Gerçek olan ve resmi olan. Kraliçe II. Elizabeth 21 Nisan 1926 günü dünyaya geldi. Resmi olan doğum günü ise genellikle Haziran'ın ikinci Cumartesi günü kutlanıyor.Peki Kraliçe'nin neden iki doğum günü var ve bunları nasıl kutluyor? 

Kraliçe İkinci Elizabeth 21 Nisan 1926 günü dünyaya geldi. 

NEDEN AYNI GÜN DEĞİLLER?

Geçmişte, Kral ve Kraliçe'lerin doğum günleri özel bir günde belirlenirdi ve bugün onların doğum günü olmazdı. Çifte doğum günü geleneği 250 yıl önce Kral İkinci George tarafından başlatıldı. Kral Kasım ayında doğmuştu ve İngiltere yılın bu zamanında güzel havaları ile bilinmiyordu.Ama Kral George açık havada büyük kutlamalar istiyordu ve Kasım bunun için uygun zaman değildi. Bu nedenle yazın yıllık yapılan bir askeri yürüyüşle eş zamanlı olarak ve havanın da güzel olacağını umarak resmi doğum gününü yaz mevsimi olarak belirledi. Sonuçta o bir kraldı. Böylece monarşi için yaz doğum günü kutlaması geleneği başlamış oldu.Kraliçe Elizabeth şu anda yaşayan en yaşlı Kral-Kraliçe unvanını elinde bulundururken, en uzun süre tahtta kalanlar listesinde ise 4. sırada.160 Başkan, 7 Papa, 13 Başbakan eskittiKraliçe, kendisini hükümdar kabul eden İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri dahil 160'tan fazla başbakan eskitti. Vatikan'da 7 Papa değişti. Yalnızca İngiltere'de 13 başbakan gördü, bunlardan 9'u ise artık hayatta değil.

NASIL BESLENİYOR?

Kraliçe'nin sağlığı elvermediği takdirde tacını elinden alma yetkisi parlamentoda. Yaşına göre olağanüstü sağlıklı ve dinç olan Kraliçe, çok dikkatli besleniyor. Nişastadan uzak duruyor.

İşte Kraliçe'nin günlük mönüsü:

GÜNE BAŞLARKEN: Bir fincan şekersiz, tomurcuklu çay ve nişasta içermeyen kurabiye.

KAHVALTI: Meyveli mısır gevreği.

ARA ÖĞÜN: Bir kadeh limonlu kokteyl

ÖĞLE: Yeşil sebze, beyaz etli sandviç.

5 ÇAYI: Reçelli veya mayonezli parmak sandviç ve çay. 

AKŞAM: Galler usulü kremalı et ve patates.

SON ÖĞÜN: Dağ çilekleri veya beyaz şeftali ile şampanya.