Kritik oylamada 'hile' skandalı

Kritik oylamada 'hile' skandalı

İngiltere'de devam eden Avrupa Birliği referandumunda halkın yüzde 28'inin hile yapılacağını düşündüğü ortaya çıktı. İngilizlerin bunu düşünmesine sebep olan şey ise oy kullanma kabinlerinde kurşun kalem bulunması.

İngiliz seçmenlerin yüzde 28’inin referandumda hile yapılacağını düşündüğü ortaya çıktı. “Avrupa Birliği’yle tamam mı devam mı” oylaması için bugün sandık başına giden İngilizler kurşun kalemle verdikleri oyun silinerek değiştirilmesinden korkuyorlar. İngilizler sosyal medyadan da endişelerini dile getirdiler. Hatta oy kullanacaklara yanlarında tükenmez kalem götürmeleri yönünde tavsiyelerde bulunuldu.
İngiltere’de seçimlerde kurşun kalem kullanılması oldukça eski bir gelenek. BBC’nin seçim ‘neden kurşun kalem kullanıldığını’ sorduğu bir seçim komisyonu yetkilisi konuyla ilgili şunları söyledi: “Yasalarda oy verilmesi sırasında kurşun ya da tükenmez kalem kullanılmasıyla ilgili bir ifade yer almıyor. İsteyenler kendi kalemlerini götürüp, tükenmez kalemle de oylarını kullanabilir. Kabinlerde kurşun kalem bulundurulması ise geleneksel ve pratik sebeplere dayanıyor. ”