Lübnan: Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli bir şekilde dönmesine imkan sağlanmalı

Lübnan: Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli bir şekilde dönmesine imkan sağlanmalı

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın Lübnan'daki büyükelçilerini kabul etti. Cumhurbaşkanı Avn, toplantının ardından uluslararası topluma Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli bir şekilde dönmeleri konusunda yardım çağrısında bulundu.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın Lübnan'daki büyükelçilerini kabul etti. Yapılan toplantı sonrasında uluslararası topluma 'Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli bir şekilde dönmesine imkan sağlama' çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Avn, "BM ve uluslararası toplum, mültecilerin Suriye'deki istikrarlı, ulaşılabilir ve tansiyonun az olduğu bölgelere güvenli bir şekilde dönmesi için her türlü çabayı göstermelidir" ifadelerini kullandı.


Avn açıklamasında, 'Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin, ülkeye yönelik siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili tehdit oluşturduğunu ve mültecilerin Lübnan'daki iş gücüne olumsuz etkisi olduğunu' belirterek, 'Lübnanlılar arasında işsizliğin arttığını ve uluslararası toplumun bu sorunun çözümü konusunda Lübnan'a yardım sağlaması gerektiğini' kaydetti.

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in de katıldığı görüşmede, Rusya, Çin, Fransa, ABD ve İngiltere büyükelçilerinin yanı sıra BM Lübnan Özel Temsilci Yardımcısı Philippe Lazzarini, Avrupa Birliğini temsilen büyükelçi Christina Lassen ve Arap Birliği Temsilcisi Abdurrahman Sulh hazır bulundu.

Öte yandan Lübnan basınında geçen hafta yer alan haberlerde Lübnan Dışişleri Bakanlığının mültecilerin ülkelerine dönmeleriyle ilgili bir taslak üzerinde çalıştığı ve bu taslağın bakanlar kurulunda ele alınacağı ifade edildi.

İddia edilen taslağın, "mültecilerin gruplar halinde aşamalı olarak Suriye'deki güvenli bölgelere taşınmasını içerdiği ve mültecilerin dönüşünü hızlandıracak koşulların sağlanmasını hedeflediği belirtildi.

BM rakamlarına göre, Lübnan'da 1.2 milyon civarında Suriyeli mülteci bulunuyor. Lübnan makamları bu rakamın 1 buçuk milyondan fazla olduğunu ifade ediyor. Lübnan'ın, nüfusuna oranla en fazla sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığı belirtiliyor.