Madrid, ocakta Katalonya'da bölgesel seçim amaçlıyor

Madrid, ocakta Katalonya'da bölgesel seçim amaçlıyor

İspanya'nın Katalonya'daki bağımsızlık referandumunun ardından alınacak önlemler kapsamında özerk bölgede ocakta yerel seçimlerin yapılması için muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile anlaştığı açıklandı. PSOE, Katalonya krizinde iktidara destek veriyordu.

Madrid, 1 Ekim'de Katalonya Özerk Bölgesi'nde yapılan bağımsızlık referandumunun ardından özerk bölgenin bağımsızlığını engellemeye yönelik girişimlerini sürdürüyor.
Muhalefette olan ancak Katalonya krizinde Başbakan Mariano Rajoy ve iktidardaki muhafazakar Halk Parti'sine destek veren PSOE'den yeni bir açıklama geldi.

PSOE'li politikacı Carmen Calvo ulusal televizyondan yaptığı açıklamada hükümetle ocak ayında Katalonya'da bölgesel seçimlerin yapılması konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Calvo bu adımın Katalonya'nın özerkliğini geçici olarak askıya alacak 'olağanüstü önlemler' kapsamında olduğunu belirtti.

Madrid bu adımla İspanya'dan ayrılmayı isteyen Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'un seçilmiş hükümetini bertaraf etmek istiyor.

Puigdemont dün İspanya'nın 'bağımsızlık ilan edip etmediklerine yönelik net bir yanıt iletilmesi' talebine olumsuz yanıt vermiş, müzakere tekliflerinin kabul edilmemesi ve Madrid'in baskıcı politikasının sürmesi halinde tek taraflı olarak bağımsızlık ilan edebileceklerini açıklamıştı.

Rajoy bunun üzerine cumartesi günü olağanüstü kabine toplantısı yapacaklarını ve Katalonya dahil 17 özerk bölgenin özerkliğini geçici olarak iptal edecek Anayasa'nın 155. maddesini yürürlüğe sokacaklarını duyurmuştu.