May: Eski casusun zehirlenmesinden Rusya'nın sorumlu olması muhtemel

May: Eski casusun zehirlenmesinden Rusya'nın sorumlu olması muhtemel

İngiltere Başbakanı Theresa May, Moskova'nın, eski casus Sergey Skripal'in zehirlenmesinden ya da askeri düzeydeki sinir gazının zehirleyenlerin eline geçmesinden sorumlu olduğu iddiasında bulundu.

May, Ulusal Güvenlik Konseyi ile toplantısının ardından parlamentoya seslendi.

Rusya'nın Londra Büyükelçisi'nin başbakanlığa çağrıldığını ve kendisindan 'Rusya'da üretilen askeri düzeydeki bir sinir gazı türünün Salisbury'ye nasıl geldiğinin' açıklanmasının talep edildiğini aktaran İngiltere Başbakanı, eski Rus casusu Sergey Skripal ile kızı Yulia'nın askeri düzeydeki sinir gazıyla zehirlenmesinden ya da askeri düzeydeki sinir gazının zehirleyenlerin eline geçmesinden Rusya'nın sorumlu olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu' iddia etti.

''Bu gaz Novichok olarak bilinen grupta yer alıyor'' diyen kadın lider, verilerin numunelerin bu zehre verdiği pozitif tepkiye dayandığını kaydetti.

'TOPRAKLARIMIZDA GÜÇ KULLANILMASI SAYARIZ'

Rusya'ya 'zehirleme vakasıyla ilgili açıklama yapması için salı gününe dek miület verdiklerini' duyuran Muhafazakar Parti lideri, ''İnandırıcı bir yanıt alamazsak zehirleme vakasını Britanya toprakları üzerinde güç kullanımı olarak değerlendireceğiz'' dedi.

Rusya'yla 'işlerin olağan şeklinde devam etmesi' gibi bir durumun söz konusu olamayacağını, Moskova'ya karşı daha geniş çaplı önlemler almaya hazır olduklarını dile getiren May, diğer yandan Skripal'in zehirlenmesi ile ilgili soruşturamanın devam ettiğini belirtti.

Eski Rus casusu Sergey Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart'ta İngiltere'nin güneyindeki Salisbury kentinde baygın halde bulunmuştu. Hastanede yoğun bakıma alınan ve kritik durumda bulunan baba kızın bir tür sinir gazıyla zehirlendiği açıklanmıştı.

Oley yeri koruyucu elbise giyen 180 askeri personel tarafından incelendi ve her türlü iz, obje, araç toplandı.

Skripal, 2006'da Rus yargısı tarafından Rus askeri istihbaratında görevliyken İngiliz dış istihbarat servisi MI6 ile işbirliği yaptığı için vatan hainliğinden suçlu bulmuştu.

300 Rus ajanını ihbar etmekten 13 yıl hapse mahkum edilen emekli Rus albay, 2010'da ABD ile Rusya arasındaki casus takasıyla serbest bırakıldı, 2011'de İngiltere'ye sığınıp Salisbury'ye yerleşti.

Artık kimsenin umurunda değilken Skripal'in 'zehirlenmesi vakasının' tam da Rusya devlet başkanlığı seçimlerine 14 gün kala meydana gelmesi dikkat çekti.