Merkel’den Ankara'yı kızdıracak açıklama

Merkel’den Ankara'yı kızdıracak açıklama

Almanya Başbakanı Angela Merkel, hafta sonu Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları aktivisti hakkında sert eleştirilerde bulunduç Merkel, "Biz bu tutuklamanın net olarak tamamen haksız olduğu kanısındayız" dedi.

Son dönemde zorlu bir süreçten geçen Ankara-Berlin ilişkisinde yeni bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz hafta Büyükada’da gözaltına alınan 6 insan hakları aktivistiyle ilgili açıklamalarda bulunan Merkel, tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner’in serbest bırakılmasını istedi.
Deutsche Welle ve Reuters’a göre Türkiye’de tutuklanan Alman vatandaşı insan hakları aktivisti Peter Steudtner’le ilgili Berlin’de bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, tutuklama kararını sert bir dille kınadı ve Steudtner’in serbest bırakılmasını talep etti. Merkel, “Biz bu tutuklamanın net olarak tamamen haksız olduğu kanısındayız” diye konuştu.
Merkel, Alman hükümetinin Steudtner’in serbest kalmasını sağlamak için her düzeyde girişimde bulunacağını da sözlerine ekledi. Merkel, “kendileri açısından bu tutuklamaların suçsuz insanların zorlu bir sürece sokularak cezaevine gönderildiği bir başka olay olduğunu” ve “bunun da büyük bir endişe kaynağı olduğunu” ifade etti.
Almanya’nın aktivistlere yardım etmek için elinden geleni yapacağını söyledi. Merkel, Alman vatandaşı aktivist Peter Steudtner’in Türk makamları tarafından tutuklanmasının “tamamıyla haksız” olduğunu belirtti.
Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert de Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada tutuklamaların “büyük bir endişeye neden olduğunu” söyledi. Seibert, Alman hükümetinin Steudtner ve diğer aktivistlere yöneltilen suçlamaların isabetli olduğunu düşünmediğini ifade etti.