Milanlı eski futbolcu ‪George Weah devlet başkanı seçildi!

Milanlı eski futbolcu ‪George Weah devlet başkanı seçildi!

George Weah, Milan'ın unutulmaz golcüsü, Liberya'da yapılan seçimler sonucunda devlet başkanı seçildi. ‪George Weah, 1995 yılında Altın Top ödülüne layık görülmüştü. Ve bu ödülü kazanan ilk Afrikalı futbolcu da ‪George Weah olmuştu. Ülkesinde çok sevilen bir figür olan ‪George Weah, Liberya'daki seçimlerden galip çıktı ve devlet başkanı oldu. Peki ‪George Weah kimdir? Kaç yaşındadır?

George Weah, Liberya devlet başkanı oldu. AC Milan'ın unutulmaz golcüsü ‪George Weah, ülkesi Liberya'da yapılan seçimler sonrasında devlet başkanı seçildi. Milan'da oynadığı senelerde "Yılın Afrikalı Futbolcusu" seçilen, Altın Top ödülünü kazanan, FIFA Dünyada Yılın futbolcusu ödülünü alan ‪George Weah, daha önce girip de kazanamadığı seçimlerden bu sefer devlet başkanı olarak galip çıktı. ‪George Weah, 2003'de ülkesindeki iç savaştan sonra devlet başkanlığı için aday olmuş fakat kazanamamıştı. 

GEORGE WEAH KİMDİR?

George Weah, 1 Ekim 1966, Monrovia'da doğdu. Forvet mevkiinde forma giymiş Liberyalı eski futbolcu olan ‪George Weah, altın yıllarını Milan formasını giydiği yıllarda yaşadı. Weah, 1985-86 sezonunda Liberya ligi takımlarından Invincible Eleven oynarken 23 maçta 24 gol atmasından sonra Kamerun takımı Tonnerre Yaoundé'ye transfer oldu. Arsène Wenger'in gözlemcileri tarafından keşfedilen ‪George Weah, Avrupa'daki futbol hayatına 1988-89 sezonunda Fransa'nın Monaco takımında başladı. Liberyalı oyuncu Weah, bu kulüpte geçirdiği 4 sezonda 103 maça çıktı ve 47 gol kaydetti. Sonra, 1992-93 sezonunda Paris Saint-Germain FC takımına transfer oldu.

‪George Weah, Paris SG takımında oynadığı 96 maçta 32 gol attı ve Fransa'daki ilk şampiyonluğunu elde etti. Takımın yarı final oynadığı 1994-95 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nin gol kralı da oldu. Geçirdiği 3 başarılı sezonun ardından 1995-96 sezonunun başında İtalya'nın seçkin kulübü AC Milan'a transfer olup ilk sezonunda attığı 11 golle takımının en golcü futbolcusu olan ve aynı yıl FIFA tarafından ‘Yılın Futbolcusu’ seçilen Weah, bu unvana layık görülen ilk Afrikalı futbolcu oldu.

Bu prestijli ödülün yanı sıra 1989, 1994 ve 1995 yıllarında Yılın Afrikalı Futbolcusu ödüllerini, 1995 yılında Avrupa'da Yılın Futbolcusu ödülünü (ki ‘Ballon d'Or’ olarak da bilinen bu ödül ilk kez bir Afrikalı oyuncunun oluyordu), 1996 yılında ‘FIFA Fair Play’ ödülünü ve 1998 yılında ‘Yüzyılın Afrikalı Oyuncusu’ ödülünü alan Weah, Afrika’nın yetiştirdiği en büyük  

futbolcu olarak tarihe geçti

Bu parlak futbol kariyerini İngiltere’nin Chelsea ve Manchester City, Fransa'nın Marsilya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Al-Jazira takımlarında geçirdiği kısa sürelerle noktaladı. Top koşturduğu bu takımların sadece lig maçlarında forma giydiği 409 maçta rakip kalelere 192 gol bırakmayı başardı.

Millî takım kariyeri

60 kez Liberya millî takım formasını giymiş olan George Weah, bu maçlarda 22 gol atmıştır.

Siyasi kariyeri

2003 yılında biten İkinci Liberya İç Savaşı’nın ardından devlet başkanlığa adaylığını koydu. %40'ın üzerinde oy alsa da başkan olamadı.