Mısırlı vekil: Katar ile ilişkilerin kesilmesi, Mısır'ın diplomatik zaferidir

Mısırlı vekil: Katar ile ilişkilerin kesilmesi, Mısır'ın diplomatik zaferidir

Bir dizi Arap ülkesinin Katar ile ilişkilerini kesme kararını Sputnik'e değerlendiren Mısır Parlamentosu'nun Savunma ve Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi Tümgeneral Ahmed İsmail, bunun Mısır'ın diplomatik zaferi olarak değerlendirilebileceğini açıkladı.

Sputnik'e konuşan Mısırlı vekil, Mısır'ın Körfez ülkeleriyle birleşip Katar'ın bütün bu ülkelere karşı yaptığı ihlallere son vermiş olmasının büyük bir başarı olduğunu vurguladı.

'GERÇEK DURUMU ANLATMAYI BAŞARDI'

İsmail, Mısır'ın Katar gibi tutumunu uluslararası düzeyde anlatmasına yardım edecek güçlü medya araçlarına sahip olmadığı halde Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin 'uluslararası topluma gerçek durumu anlatmayı başardığını' aktardı.
İsmail şöyle konuştu: "Katarlı basın kuruluşları dünya kamuoyunu 30 Haziran 2013 Devrimi olaylarının devlet darbesi olduğu ve ülkede olağanüstü halin hala devam ettiği yönündeki yalan haberlere inandırıp, Mısır'daki gerçek durumu çarpıtmaya çalışıyordu. Bu arada Abdülfettah el Sisi, Mısır halkının iradesiyle Cumhurbaşkanı seçilmiştir."

'RİYAD GÖRÜŞMELERİ DÖNÜM NOKTASI OLUŞTURDU'

Riyad'da ABD ile yapılan son görüşmenin Mısır için bir 'dönüm noktası' oluşturduğuna dikkat çeken İsmail, "ABD yönetimi, bu görüşmede gerçek durumu öğrendi. Ardından olaylar Mısır lehine gelişmeye başladı. Özellikle Müslüman Kardeşler'in paralarının büyük kısmının Katar'da bulunduğu, Katar'ın Libya ve Sudan'ın Mısır sınırlarındaki gerginlik alanlarını yönettiğini unutmamak lazım" şeklinde konuştu.

'MÜSLÜMAN KARDEŞLER YÖNETİCİLERİNİN MISIR'A İADE EDİLMESİ İHTİMALİ ÇOK ZAYIF'

Katar'a kaçan Müslüman Kardeşler yöneticilerinin Mısır'a iade edilmesi ihtimalinin çok zayıf olduğunu ifade eden Mısırlı vekil, bu konunun yine de ülkelerin ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda yapacağı görüşmelerde pazarlık malzemesi olarak gündeme geleceğini kaydetti.