Mülteci intiharlarında ürküten tablo: 9 yaşına kadar indi

Mülteci intiharlarında ürküten tablo: 9 yaşına kadar indi

BM'nin 4 yıl önceki rakamlarıyla 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyanın en yoğun göç hareketi yaşanıyor. Her yaştan milyonlarca insanın evlerini terk edip bilinmezliğe sürüklenmesi, insanlığın önüne çocuk intiharları sorununu da getirdi.

Sosyolog Doç. Dr. Nur Banu Kavaklı, göçmen intiharlarının 9 yaşına kadar indiğini aktararak, “Çalışmalar kamplarda yaşayan mülteciler arasında intihar oranlarının arttığını gösteriyor” dedi.

Birgün'ün haberine göre, Avusturya’nın Viyana kentindeki bir mülteci kampında 6 kardeşiyle birlikte yaşayan 11 yaşındaki bir Afgan çocuk geçen ay intihar emişti. Altı kardeşinin bakımını üstlendiği öğrenilen küçük çocuğun intiharına dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Banu Kavaklı, “Gelişmeler mülteci kamplarında intihar oranlarının artmış olduğunu gösteriyor. Daha trajik olan tarafı çocuklar arasında da intihar oranlarının artması. 9 yaşına kadar düşen kimi vakalar var ki küçücük çocuklar hayatlarından vazgeçiyorlar” dedi.

‘GELECEKLERİNİ GÖREMİYORLAR’

Çocukların yanı sıra yetişkinler arasında da intihar vakalarının arttığını kaydeden Doç. Dr. Nur Banu Kavaklı, "Sınır Tanımayan Doktorlar ve Save The Children gibi uluslararası kuruluşların yaptığı çalışmalar kamplarda yaşayan mülteciler arasında intihar oranlarının arttığını gösteriyor. Mültecilerin geleceklerini belirsiz görmesi, uluslararası hukukun tanıdığı haklardan yararlanamaması, hareket özgürlüğünün kısıtlanması son derece yıkıcı bir etki yaratıyor. Hijyen koşullarının son derece olumsuz olduğu, yiyeceğe, temiz suya erişimin kısıtlı olduğu kamplarda yaşamak yetişkinler ve çocuklar üstünde intihara kadar varan etkiler yaratabiliyor. Burada yerinden edilmişlikten bahsediyoruz. Zaten travma sonrası stres bozukluğu yaşamakta olan insanlara bir de bu kamp koşulları ve tutukluluk halinin eklediği sorunlar var" diye konuştu.

‘KAMP ORTAMLARI YAŞANABİLİR OLMALI’

Kavaklı, alınması gereken önlemleri şöyle ise şöyle sıraladı: "Mültecilerin insan olarak uluslararası hukukun onlara tanımış olduğu tüm haklardan yararlanabilmesi için gerekli tüm koşulların oluşturulması gerekiyor. Tek başına kimsenin yapabileceği bir şey yok. Temel insan haklarının burada merkezi olduğunu düşünerek hem devletlerin hem vatandaşların hem de uluslararası sivil toplum kuruluşlarının bir arada hareket etmesi gerekiyor. Kamp ortamının çocuklar için daha yaşanılabilir hale gelmesi gerekiyor. Mültecilerin hem uluslararası hukuktan doğan haklarının hem de temel insan haklarının hayata geçirilmesi gerekiyor."