Natanyahu: Hamas silah bırakır ve İsrail'i tanırsa uzlaşı sağlanır

Natanyahu: Hamas silah bırakır ve İsrail'i tanırsa uzlaşı sağlanır

İsrail Başbakanı Benyamin Natanyahu, Kahire'de Hamas ve Fetih arasında dün yapılan anlaşmayı tanımak için 'ön şart' koştu. Facebook hesabından açıklama yapan Netanyahu anlaşmanın Hamas'ın silah bırakmasını ve İsrail'i tanımasını içermesi gerektiğini duyurdu.

İsrail, Hamas ile El Fetih arasında varılan uzlaşı anlaşmasını kabul etmeleri için bazı ön koşullarının olduğunu duyurdu.
İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından resmi Facebook hesabından yapılan yazılı açıklamada, Filistin Yönetimi ve Hamas arasında varılan anlaşmanın 'İsrail'in tanınması ve Hamas'ın silahsızlandırılması' şartlarını içermesi gerektiği belirtildi.

İSRAİLLİ SİVİLLER VE ASKERLERİN NAAŞLARININ TESLİM EDİLMESİ İSTENDİ

Hamas'ın elinde tutulduğu belirtilen İsrailli siviller ve İsrail askerlerinin naaşlarının teslim edilmesi gerektiği şartının da yer aldığı açıklamada "Tünel kazamayı sürdürmek, füze üretmek ve İsrail'e yönelik terör saldırıları başlatmak Ortadoğu Dörtlüsü'nün şartları ve ABD'nin diplomatik süreci yenileme çabaları ile uyumlu değil. İsrail bu şartların yerine getirilmesini ve Hamas'ın elinde acımasızca tutulan İsrailli siviller Avra Mengistu ve Hişam a-Said'in acilen serbest bırakılmasını ayrıca İsrail askerleri Oron Şaul ve Hadar Goldin'in naaşlarının teslim edilmesini istiyor. Hamas silah bırakmadıkça ve İsrail'in yok edilmesi çağrısını sürdürdükçe İsrail, Gazze'deki tüm terörist faaliyetlerden Hamas'ı sorumlu tutacak. İsrail bu şartları içermeyen tüm uzlaşılara karşıdır" dendi. 

İsrail'in sahadaki gelişmeleri takip edip ve buna göre hareket edeceği de belirtildi.

'FETİH-HAMAS UZLAŞISI BARIŞA ULAŞMAYI DAHA DA ZORLAŞTIRIYOR'

Netanyahu Twitter hesabından ise daha sert ifadeler kullandığı bir açıklama yaptı.

 "Komşularımızla barış yapmaktan daha fazla istediğimiz bir şey yok ancak Hamas ve Fetih arasında yapılan anlaşma bu barışa ulaşmayı daha da zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Netanyahu bu açıklamada ayrıca Hamas'ı çocukları öldürmek,soykırımı savunmak, LGBTİ topluluğuna baskı yapmak, İsraillileri rehin tutmak, muhalefete işkence yapmak ve El Kaide Lideri Usame Bin Ladin'in ölümünün ardından yas tutmakla da suçladı. 

LİVNİ: DEĞİŞİM İÇİN FIRSAT

Eski İsrail Dışişleri Bakanı ve merkez sol eğilimli 'Siyonist Birlik' koalisyonu üyesi Tzipi Livni de anlaşmanın ardından Hamas'a silah bırakması çağrısı yaptı. 

Livni "Mısır'ın dahiliyeti ve Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye girişi değişim için bir fırsat ancak Hamas bir silahlı terör örgütü olarak kaldıkça Filistin uzlaşısı Hamas'a ve  terörizme meşruluk sağlayacak" açıklamasında bulundu.

Fetih-Hamas anlaşmasına göre, Filistin Yönetimi 1 Aralık'tan geç olmamak kaydıyla Gazze Şeridi'nin yönetimini Hamas'tan alacak. 1 Kasım'dan geç olmamak şartıyla Gazze'deki sınır kapılarının kontrolü de Filistin Yönetimi'ne devredilecek.
Ancak Hamas'ın silahlı kanadının geleceği ve daha geniş siyasi stratejiler gibi kritik konular ileriki bir tarihte tartışılacak.

Filistinliler arasındaki birliği sağlamak İsrail ile çift devletli bir çözümü müzakere etmek açısından önemli görülüyor.

Ancak İsrail, Hamas'ın Filistin hükümetinin bir parçası olmasına karşı çıkıyor. Olası çift devletli çözüm görüşmelerinden önce Tel Aviv, Filistinliler'den Hamas'ın silahsızlandırılmasını ve bu şekilde uluslararası anlaşmalara uyulmasını istiyor.