'NATO ülkelerinin savunma harcamaları hızla artmaya devam ediyor'

'NATO ülkelerinin savunma harcamaları hızla artmaya devam ediyor'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin savunma harcamalarının son üç yıl içinde hızla artmaya devam ettiğine dikkat çekti.

NATO Savunma Bakanları'nın yarın başlayacak toplantısı öncesi bir basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter, "Bu savunma harcamalarının hızla arttığı üst üste üçüncü yıl oldu. Bu da son üç yılda Avrupalı müttefiklerin ve Kanada’nın neredeyse savunmaya 46 milyar dolar harcadıkları anlamına geliyor" dedi.

NATO’nun terörle mücadelede ve terör örgütü IŞİD’in yenilmesinde uluslararası koalisyonun bilgi paylaşımı ve karar alma mekanizmalarına tümüyle entergre olduğunu belirten Stoltenberg, "AWACS gözetim uçaklarıyla daha fazla uçuş zamanı ve bilgi paylaşımı yaparak desteği arttırdık" diye konuştu.

Stoltenberg NATO Karargahında yeni bir Hibrid Şube ve Terörizm İstihbarat Birimi’nin faaliyete geçtiğini, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller’in ittifak'ın terörle mücadele çabalarını koordine edeceğini belirtti.

Genel Sekreter, yarınki Savunma Bakanları toplantısında bakanlara, NATO-AB işbirliği ile ilgili ilerleme raporu sunacak. Savunma Bakanları ayrıca yarınki toplantıda örgütün karşı karşıya olduğu sorunlarla Afganistan’daki askeri varlığın geleceğini de tartışacaklar.