Netanyahu: Kürt halkının devlet kurma çabasını destekliyoruz

Netanyahu: Kürt halkının devlet kurma çabasını destekliyoruz

İsrail'de Adalet Bakanı Ayelet Şaked'in ardından 25 Eylül'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yapacağı bağımsızlık referandumuna bir destek de Başbakan Benyamin Netanyahu'dan geldi. Netanyahu İsrail'in PKK'yı terör örgütü olarak gördüğünü ancak Kürt halkının devlet kurma konusundaki 'meşru çabalarını' desteklediklerini söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ülkesinin bağımsız bir Kürt devletine olan desteğini yineledi.

'İSRAİL, PKK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRÜYOR'

Netanyahu  açıklamasında "İsrail tıpkı Türkiye'nin terör örgütü Hamas'ı desteklemesine karşı olduğu gibi, PKK'ya karşı ve onu bir terör örgütü olarak görüyor" dedi. Netanyahu sözlerini "İsrail terörizme bir bütün olarak karşı çıkarken, Kürt halkının kendi devletlerine ulaşmak için meşru çabalarını destekliyor" diye sürdürdü.

GOLAN: KİŞİSEL GÖRÜŞÜME GÖRE PKK TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL

Netanyahu'nun son açıklaması, eski İsrail Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan'ın Washington'daki bir konferansta Kürtlerin bağımsız devlet kurmasını desteklemesi ve 'PKK'nın terör örgütü olmadığını' söylemesinin ardından geldi.

Golan "Benin kişisel görüşüme göre PKK terör örgütü değil. Doğuda İran'a baktığınızda, bölgedeki istikrarsızlığa baktığınızda, bu bataklığın ortasında istikrarlı ve birleşik bir Kürt entitesi kötü bir fikir değil" demişti. Eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Savunma Bakanı Avigdor Lieberman gibi Netanyahu da daha önce de Kürtlerin bağımsızlığını destekleyen açıklamalarda bulunmuştu.

Netanyahu 2004'teki bir konuşmasında 'Kürtlerin kendi devletini kurmayı hakettiğini' söylemişti. Ancak Haaretz üst düzey İsrailli yetkililerin Netanyahu'nun son açıklamasını 24 Eylül'de IKBY'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu kastederek yaptığını belirtti. Dün İsrail Adalet Bakanı Şaked de Herzliya'daki 'Disiplinlerarası Merkezi'ndeki bir konferansta yaptığı açıklamada "İsrail ve Batı ülkelerinin Kürdistan devletinin kurulmasında büyük çıkarı var. Bence ABD'nin bu süreci desteklemesinin zamanı geldi" ifaderini kullanmıştı.