Nijerya'dan Türkiye'ye rest: Böyle bir anlaşma yapılmadı

Nijerya'dan Türkiye'ye rest: Böyle bir anlaşma yapılmadı

Nijerya hükümeti, FETÖ bağlantısı gerekçesiyle 1000 kişiyi Türkiye'ye iade edeceğine dair iddiaları yalanladı. Açıklamada, "Böyle bir anlaşma yapılmadı" denildi.

Nijerya hükümeti, Fethullah Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğu iddia edilen yaklaşık 1000 kadar kişiyi Türkiye’ye iade edecekleri yönündeki haberleri yalanladı. Açıklama, iade talebinin kabul edilmediği belirtildi.

Nijerya Dışişleri Bakanı Geoffrey Onyeama’nın Sözcüsü Sarah Sanda’nın yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Nijerya’da sığınma hakkı almış şahıslar hakkında iade talebinde bulunduğu doğrulandı ancak Bakan Onyeama’nın şu sözlerine yer verildi: “Nijerya’da yasal yollarla bulunan herkes, Nijerya ve uluslararası yasaların koruması altındadır.”

Açıklamada, “Kafa karışıklığını gidermek için, Nijerya Dışişleri Bakanlığı açıkça böyle bir anlaşmanın yapılmadığını belirtmek ister” ifadeleri yer aldı.

Nijerya Dışişleri Bakanlığı, ülkelerinde faaliyet gösteren Gülen okullarıyla ve hastanelerinin kapatılmasıyla ilgili Türkiye’den talep geldiğini de doğrularken bu konuda bir adım atıp atmayacakları konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

Bakanlık açıklamasında, “Başkan Buhari, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Gülen hareketi hakkında, Nijerya’nın Türkiye’yi istikrarsızlaştıracak bir üs olarak kullanılmasına asla izin vermeyeceğini taahhüt etti” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin iade talebine yönelik haberler, Ankara’yı ziyaret eden Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmesinin ardından ortaya çıkmıştı. Bu görüşmede iade konusunda bir uzlaşmaya varıldığını iddia edilmişti. (BBC Türkçe)