O kriz durulmadı, Dışişleri Bakanı’ndan da istifa geldi

O kriz durulmadı, Dışişleri Bakanı’ndan da istifa geldi

İngiltere Brexit krizi yaşıyor. Theresa May'in başbakanlığındaki İngiltere hükümeti 24 saatte iki istifayla sarsıldı. Brexit Bakanı Daniel Davis'in ardından Dışişleri Bakanı Boris Johnson da istifasını verdi.

İngiltere (Birleşik Krallık), Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış sürecinde (Brexit) yeni bir kriz yaşıyor. AB ile çıkış süreci müzakerelerini yürüten Brexit Bakanı Daniel Davis ile Yardımcısı Steve Baker'in ardından Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın da istifa etmesi, Başbakan Theresa May'e ağır darbe oldu.

YUMUŞAK-SERT ÇATIŞMASI

Her iki bakan da May kabinesinde 'sert Brexit'in önde gelen savunucuları olarak biliniyordu.

May, 'yumuşak Brexit' planını bir gün süren toplantıda kabineye kabul ettirebildi.

Ardından İngiltere hükümetinin, AB ile özel serbest ticaret ve gümrük birliği anlaşmaları yapılmasını öngören 'yumuşak Brexit' politikasını benimsediği açıklandı. Ama açıklamayı istifalar takip etti.

Johnson'ın istifası, Başbakan Theresa May'in 'yumuşak Brexit' planıyla ilgili Avam Kamarası'nda konuşma yapmasının yarım saat öncesinde geldi.

May ''Brexit müzakerelerini ilerletmenin en iyi yolu üzerinde uzlaşamıyorduk'' açıklamasını yaptı.

BREXIT'İN YÜZÜYDÜ

Birleşik Krallık, Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.

'Vote Leave' (Terk etmeye oy ver) kampanyasıyla referandumdan Brexit kararı çıkmasında başrollerden birini oynayan Johnson'ın hükümetten ayrılmasının, May'i güvensizlikoylaması sürecine kadar götürebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg, Johnson'ın istifasının, May için can sıkıcı ve zor bir durumu tam anlamıyla bir krize dönüştürme potansiyeli taşıdığını belirtti. Boris Johnson'ın 2016 referandumunda 'Brexit kampanyasının yüzü' olduğunu hatırlatan Kuenssberg, onun istifasının Muhafazakar Parti'de liderlik yarışını tetikleyebileceğine dikkat çekti.

OSMANLI TORUNU BORIS

Boris Johnson, Osmanlı İmparatorluğu'nun linç edilerek öldürülen son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu.

2015'te AB'yi vuran sığınmacı krizini takip eden Brexit kampanyasını neredeyse tümüyle yalanlar üzerine kuran Johnson, AB korkusu yaymak için Türkiye'yi de malzeme yapmış, Türkiye'nin kısa süre içinde AB'ye üye olacağını iddia etmişti.