O rokette ne olduğu sır gibi saklanıyor!

O rokette ne olduğu sır gibi saklanıyor!

SpaceX şirketi, Pazar günü ABD adına Falcon 9 roketi fırlattı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, uzay aracının Kasım ayında fırlatılması bekleniyordu ama roketin içindeki malzemelerin korunması amacıyla SpaceX’in, kaplama ve ön kısmıyla ilgili olası sorunları daha ayrıntılı inceleyebilmesi için ateşleme ertelendi.

Ancak, roket içinde özel koruma gerektirecek ne bulunduğu hala bir sır.

Roket, Florida Cape Canaveral Üssü’nde, yorumcunun “Üç, iki, bir, ateşle ve kalkış” anonsuyla havalandı.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre roketin içindeki malzemeleri hazırlayan savunma ve uzay teknolojileri şirketi Northrup Grumman, malzemenin ABD için yüklendiğini ve alçak yörüngeye iletileceğini söyledi, roketin misyonuyla ilgili ise ayrıntı vermedi.

Elon Musk’un sahibi olduğu SpaceX ile ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

SpaceX, daha önce de ulusal güvenlik amaçlı misyonlarda uzaya roketler göndermişti.

Şirket, Mayıs 2017’de ABD Ulusal Keşif Ofisi için uzaya bir casus uydu fırlattı.

Eylül ayında da ABD Hava Kuvvetleri için X-37B uzay aracı gönderdi. SpaceX, Zuma uzay aracının roketten fırlatıldıktan sonra uzaya gönderildiği anı internet sitesinden canlı yayınlamadı. Ama kaplamaların ve roketin içeriğinin yerleştirildiğini teyit edip roketin alçak yörüngeye doğru ilerlediğini söyledi.

“KAYBOLDU” İDDİASI

ABD'nin 21. kez uzaya göndermeye çalıştığı “yüksek düzeyde gizli” ve pahalı devlet uydusu Zuma’nın, Florida’da bir askeri üsten SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildikten sonra kaybolduğu ve milyarlarca dolar zarara yol açtığı ileri sürüldü.

The Wall Street Journal'da yer alan habere göre, uzay ve savunma sanayi şirketi Northrop Grumman tarafından devlet ihalesi üstlenilen uydunun üretim maliyeti milyarlarca dolar değerindeydi.

Haberde, Florida'da Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'nden gizlice fırlatılan devlet uydusunun, fırlatmanın ilk fazını başarıyla tamamlasa da ikinci aşamada yok olarak milyarlarca dolar zarara neden olduğu iddia ediliyor.

SpaceX bugüne kadar 21 kez Falcon 9 uydu fırlatışı gerçekleştirdi fakat henüz başarılı olarak kayıtlara geçen bir fırlatma işlemi yapılamadı.

Wall Street Journal'a konuşan kaynaklar, Kongre ve Senato üyelerinin görevin “tam bir zarar” olduğuna ilişkin bilgilendirildiklerini, roketin taşıdığı uydunun roketten ayrıldıktan sonra atmosfere tekrar geri düştüğünü belirtti. Ayrıntıları henüz bilinmeyen olayda roket yükünün fırlatmanın ikinci aşamasında roketten düzgün ayrılamadığı düşünülüyor.

TechCrunch ve ArsTechnica yayınları da roketin yükünün Falcon 9'un fırlatılışının ikinci safhasında yeryüzüne geri düştüğüne dair haber aldıklarını aktarıyor. SpaceX başarısızlıkla sonuçlanan uydu fırlatma faaliyetine ilişkin herhangi bir yorum yapmadı.