Obama doğruladı: Taliban lideri Mansur öldürüldü

Obama doğruladı: Taliban lideri Mansur öldürüldü

ABD Başkanı Barack Obama, Taliban lideri Molla Mansur’un öldürüldüğünü doğruladı.

Afgan hükümetini desteklediklerini bir kez daha vurgulayan Obama, Taliban’a da barış görüşmelerine katılma çağrısında bulundu.


Reuters’ın aktardığına göre Obama, Mansur’un öldürüldüğünü resmi temaslar için bulunduğu Vietnam’da şöyle duyurdu: “Taliban lideri Mansur, Pakistan sınırında insansız hava aracıyla (İHA) yapılan başarılı operasyon sonucu vurularak öldürülmüştür.”
Taliban liderinin barış görüşmelerine katılmayı reddedip ABD ve koalisyon güçlerine saldırılar düzenlemeyi sürdürdüğünü hatırlatan Obama, “Uzun süredir devam eden çatışmaların son bulması için Taliban’ın, Afgan hükümetiyle uzlaşması gerekiyor” diye konuştu.
Örgüt, liderlik için iki adaydan birini seçecek
Mansur’un öldürüldüğü bazı Taliban mensupları tarafından teyit edilirken, bu süreçte zarar görmemek için örgütten henüz bir açıklama gelmediği belirtildi. Reuters’in haberinde, Nangarhar bölgesinden bir Taliban yetkilisinin açıklamasına da yer verildi: “Liderlik, açıklama konusunda çok dikkatli davranıyor. Çünkü bu, örgütün ve mücahitlerin kendi arasında ayrışmalarına neden olabilir.”
Örgütün, yeni lideri seçmek için çalışmalara başladığı da bildirildi. Buna göre örgüt konseyinin gündeminde birliği sağlayabilecek iki isim bulunuyor: “Mansur’un yardımcısı Siracettin Hakkani ve Taliban’ın kurucusu Molla Muhammed Ömer’in oğlu Molla Muhammed Yakup.”