Güney Kore: Kuzey Kore'nin provokasyonlarına asla izin vermeyeceğiz

Güney Kore: Kuzey Kore'nin provokasyonlarına asla izin vermeyeceğiz

Kuzey Kore'nin 'ABD'nin tümünü vurabilecek kıtalararası balistik füze denemesi' yaptığını duyurmasının ardından Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in denemeyi dünya barışı için 'ciddi tehdit' olarak değerlendirdi. Füze denemesini kınayan Moon "Hükümetimizi asla Kuzey Kore'nin provokasyonlarına izin vermeyecek" dedi.

Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap'ın aktardığına göre füze denemesinin ardından yapılan Ulusal Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada "Kuzey Kore'yi bu pervasız provokasyonları nedeniyle kınıyorum. Kuzey Kore acilen kendi tecridi ve ölümüne neden olacak pervasız uğraşından vazgeçmeli ve diyalog masasına gelmeli. Hükümetimiz asla Kuzey Kore'nin provokasyonlarına izin vermeyecek" dedi.

'DÜNYA BARIŞI İÇİN CİDDİ TEHDİT'

Nükleer hırslarından vazgeçirmek için Pyongyang yönetimine daha güçlü yaptırımlar ve baskı uygulanması gerektiğini vurgulayan Moon füze denemesini dünya barışı için 'ciddi tehdit' olarak  değerlendirdi.

Ülkesinin, güvenliği artırmak için ABD ile çalışacağını belirten Moon, hükümet yetkililerinden, Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze denemesinin, Güney Kore'nin, gelecek yıl Pyeongchang kentinde düzenlenecek Kış Olimpiyat Oyunlarına başarılı bir şekilde ev sahipliği yapma çabalarını etkileyip etkilemeyeceğini 'yakından değerlendirmelerini' istedi.

Güney Kore, Kuzey'in denemesinin ardından gerçek mermili askeri tatbikat yapmış ayrıca 'Hyunmoo II' adlı balistik füzesini fırlatmıştı.

MOON, TRUMP VE ABE İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Moon, Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze denemesine yönelik ülkelerin tepkisini görüşmek üzere ABD Başkanı Donald Trump ile 20 dakikalık bir telefon konuşması yaptı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki liderin, "Kuzey Kore'nin son provokasyonunun yalnızca ABD ve Güney Kore için değil, aynı zamanda tüm dünya için vahim tehdit oluşturduğunun altını çizdiği" belirtildi.

Moon'un Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile yaptığı görüşmede de iki liderin Kuzey Kore'ye yönelik Birleşmiş Milletler'de yeni yaptırımların çıkarılması için çabalama konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

ÇİN: CİDDİ KAYGI DUYUYORUZ

Çin Dışişleri de Kuzey Kore'nin son füze denemesinden 'ciddi kaygı duyulduğu' açıklamasını yaptı.

Bakanlık Sözcüsü Gıng Şuang,'Pyongyang'ın gerçekleştirdiği fırlatma işleminden ciddi kaygı duydukları ve buna karşı olduklarını' söyledi.

Kuzey Kore'yi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uyması konusunda 'güçlü şekilde uyardıklarını' söyleyen Gıng, Pyongyang'a 'Kore Yarımadası'nda tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınması' çağrısı yaptı.
ABD'nin bölgedeki askeri tatbikatlarını durdurması karşılığında Kuzey Kore'nin silah denemelerini dondurması konusunda Pekin'in yaptığı önerinin tansiyonun düşürülmesi için en iyi yol olduğunu işaret eden Gıng, "İlgili tüm tarafların, bölgede barış ve istikrarın korunması adına temkinli olmasını umuyoruz" diye konuştu.

ALMANYA: KUZEY KORE ULUSLARARASI HUKUKU YİNE ÇİĞNEDİ

Denemenin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Pyongyang'ın füze denemesini kınadıklarını açıklayarak Kuzey Kore'nin Almanya Büyükelçisi'ni Dışişleri'ne çağıracaklarını söyledi.

Gabriel "Kuzey Kore bir kez daha uluslararası hukuku çiğnedi. Kuzey Kore'nin pervasız davranışı uluslararası güvenliğe ciddi tehdit teşkil ediyor" dedi.

Fransa, İsveç, Danimarka ve Litvanya'dan da Kuzey Kore'nin denemesini kınayan açıklamalar geldi.

Kore Merkez Haber Ajansı'nın (KCNA) haberine göre, 'Hwasong-15' füzesi, yerel saatle 02.48'de fırlatıldıktan sonra 53 dakika belirlenen yörüngesinde seyretti ve Japon Denizi'nde hedeflenen noktaya indi.

"Yeni nesil balistik füzenin ABD'de herhangi bir noktayı vuracak kapasitede olduğu" iddia edilen füzenin 4475 kilometre irtifaya kadar ulaştığı ve  950 kilometre mesafe aldığı belirtildi.

Kuzey Kore bir önceki balistik füze denemesini 15 Eylül'de yapmıştı.