Paylan'ın suikast uyarısıyla ilgili Almanya Emniyeti'nden açıklama: Tehlikeden haberdarız 

Paylan'ın suikast uyarısıyla ilgili Almanya Emniyeti'nden açıklama: Tehlikeden haberdarız 

DW Türkçe'nin görüştüğü Alman emniyet yetkilileri, HDP'li Garo Paylan'ın gündeme getirdiği Avrupa'daki bazı Türkiye kökenlilere suikast iddiasıyla ilgili "Tehlikeden haberdarız" açıklamasını yaptı.

Alman Emniyet Teşkilatı, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın Avrupa'daki Türkiye kökenli bazı kişilere suikast hazırlığı yapıldığı yönündeki iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. DW Türkçe'nin konuştuğu Alman Emniyet Teşkilatı yetkilileri, "Söz konusu tehlike durumundan haberdarız ve en gerekli duyarlılıkla incelememizi sürdürüp durum değerlendirmesi yapıyoruz. Ancak duruma ilişkin ayrıntılar ve koruma önlemlerine dair bilgi veremeyecek olmamızı anlayışla karşılamanızı bekliyoruz" dedi.

PAYLAN NE DEMİŞTİ

HDP Milletvekili Garo Paylan, AKP iktidarı döneminde Avrupa ülkelerine yerleşmek zorunda kalan akademisyen, gazeteci, yazar ve yurt dışındaki Alevi ile Ermeni kanaat önderlerine yönelik Türkiye içinden yönlendirilen suikast hazırlığı olduğuna dair istihbarat aldığını açıklamıştı. DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Paylan, suikast iddiasını yurt dışından alınan istihbarat bilgilerine dayandırdığını, ancak elindeki teyitli bilgilerin kaynağını açıklayamayacağını söyledi. 

​'ÇOK SAĞLAM TEYİT EDİLMİŞ BİLGİLER'

"Bu bilgilerin çok sağlam teyit edilmiş bilgiler olduğunu söyleyebilirim" vurgusu yapan Paylan, suikast tehdidi nedeniyle başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın bazı ülkelerinde koruma sağlanan kişiler olduğunu belirterek  "Listede şu anda bazı isimler var ve listenin daha da geniş olduğuna dair iddialar var" diye konuştu.

ALMANYA ALEVİ BİRLİKLERİ FEDERASYONU: TEHDİT ALIYORUZ

Avrupa'da suikast düzenleneceği iddia edilen kesimler arasında Aleviler de gösteriliyor. DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'ndan Yılmaz Kahraman, kendilerinin de 6 ay ve 1 sene öncesine kadar bazı değişik kanallardan Almanya ve Avrupa'da suikast planları olduğuna yönelik tehdit olduğu duyumunu aldıklarını belirtti.

'TÜRKİYELİ AŞIRI SAĞCI GRUPLAR HEDEF ALIYOR' 

Bu durumu İçişleri Bakanlığı'na bildirip uyarıda bulunduklarını, bakanlığın gerekli incelemeleri yapmayı tahhüt ettiğini aktaran Kahraman, Almanya'daki cemevlerine saldırılar düzenlendiği ve duvarlarının işaretlendiğini hatırlattı. Tüm bu vakaların polise intikal ettiğini ancak herhangi bir şüphelinin yakalanamadığını kaydetti. Türkiye'de yaşanan gelişmelerin Almanya'da kendilerine yansıdığını, Türkiyeli aşırı sağcı grupların hedefinde olduklarını belirtti.

'OSMANLILAR GRUBUYLA BAĞLANTI' İDDİASI

Garo Paylan da Almanya'daki Türkiye kökenli kişilere yönelik suikast hazırlığının Türkiye'den yönlendirildiğine yönelik iddialar olduğunu aktararak suikast iddiasının ardından Almanyalı Osmanlılar grubuyla bağlantıları olduğu iddia edilen AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk'e değindi. DW Türkçe'nin sorularını yanıtlamadan önce basın toplantısı düzenleyen Paylan, bu iki iddiayı arka arkaya dillendirmesiyle ilgili şunları söyledi: "Metin Külünk'ün bu derin yapıyı okuyabilecek bir kişilik olmadığını düşünüyorum. Ama kendi miliyetçi tavrıyla, durumdan vazife çıkaran tavrıyla bu ilişkilere girdiğini düşünüyorum. Ama bu ilişkilerin nelere yol açabileceğini Metin Külünk'ün de okuması gerektiğini düşünüyorum. Bu yapılar, Metin Külünk ile birlikte başka dinamikler tarafından kullanılıp daha vahim hadiselere yol açtırılabilir.''

ALMAN SİYASETÇİLER: İDDİALAR CİDDİ, OSMANLILAR ARAŞTIRILSIN

Alman siyasiler, polis baskınları ve organize suçlarla gündeme gelen Almanyalı Osmanlılar grubunun Türk siyasetçilerle bağlantısı olduğu iddialarının titizlikle araştırılmasını istedi. Federal Parlamentoda Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Grubu İç Politika Sözcüsü Stephan Mayer, 'çok ciddiye alınması gereken' bu iddiaların 'yoğun şekilde araştırılmasının' icap ettiğini söyledi. DW Türkçe'ye konuşan Mayer'a göre, mevcut işaretler 'Almanyalı Osmanlılar grubunun Türk hükümeti tarafından somut bir şekilde yönlendirildiğini, hatta Türk Cumhurbaşkanına yakın isimlerin de olası yönlendirmesinin' söz konusu olduğunu ortaya koyuyor.

Alman ZDF televizyon kanalında yayınlanan Frontal 21 ve Stuttgarter Nachrichten gazetesi, polisin 'aşırı milliyetçi suç örgütü' addettiği Almanyalı Osmanlılar grubunun yöneticilerinin AKP Milletvekili Metin Külünk ile bağlantılarına dair iddialar yayımlamıştı. Alman güvenlik birimlerinin dinleme ve gözlem protokollerine dayandırılan haberlerde, Almanyalı Osmanlılar grubunun yöneticilerine birçok kez para verdiği öne sürülen Külünk'ün 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın isimler arasında yer aldığı' iddia edilmişti.