Polonya'da Neonaziler Hitler'in doğum gününü kutladı!

Polonya'da Neonaziler Hitler'in doğum gününü kutladı!

Polonya'da Hitler'in doğum gününü kutlayan bir grup Neonazi siyasette büyük tartışma başlattı.

Adolf Hitler için Polonya’da ‘doğum günü’ kutlaması! Nazi bayraklarının asılı olduğu, “doğum günü partisinde” gamalı haç şeklinde yapılmış pasta da kesildi.

Polonya’da gazeteciler Neonazilerin arasına sızarak, Hitler için düzenlenen “128. yaş günü kutlaması”nı izledi. Törenden gizli kamerayla çekilen görüntüler önceki akşam TVN24 kanalında yayınlandı. Görüntülerde Polonyalı Neonazilerin oluşturduğu ‘Gurur ve Çağdaşlık Derneği’nce düzenlenen kutlama Wodzislaw Slask yakınlarındaki ormanlık alandaki bir tepede yapıldı. Çevredeki ağaçlara büyük Nazizm bayrakları asıp, kurdukları hoparlörlerden Nazi ordu marşları çalan ve ahşaptan gamalı haçlar yakan grup Hitler posterleri astı. Gruptan bazı kişiler Nazi üniformaları giyerken yapılan konuşmada, Hitler için “tüm zamanların en iyi kumandanı”, “ulusu birleştiren gurura, onura ve sadakata bağlı bir vizyona sahip gerçek bir centilmen” gibi övgüler yapıldı. Törende Adolf Hitler ve Polonya şerefine kadeh kaldırıldı.

HÜKÜMETE SUÇLAMA: GÖZ YUMULUYOR

Görüntüler ülke gündeminde büyük tartışma yarattı. Muhalefet iktidarı aşırı sağcı çevrelere göz yummakla suçlarken Başbakan Mateusz Morawiecki ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Faşizmin ya da diğer totaliter rejimlerin propagandası Polonya yasalarına aykırı. Her şeyden önce atalarımızın anısını ve onların nefretten bağımsız ve adil bir Polonya savaşında gösterdikleri kahramanca çabayı çiğnemektir. Bu tip davranışlara ve sembollere izin yok” dedi. Programın Adalet Bakanlığı Gurur ve Çağdaşlık Derneği hakkında soruşturma başlatıldı.