Polonya İsrail'den özür talep etti

Polonya İsrail'den özür talep etti

Polonya, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın "Polonyalılar anne sütü ile Yahudi düşmanlığı içtiler" sözleri için özür talep etti. Polonya Başbakan Yardımcısı Marek Suski, "Eğer bu özür dilenmezse iki ülke arasındaki ilişkiler soğur çünkü uluslararası alanda iftira atılmasına izin vermeyiz" diye konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın Yahudi düşmanlığı ile suçladığı Polonya, İsrail’in özür dilemesini istedi. İsrail Başbakan Benyamin Netanyahu ile görüşen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, iki ülkeye gerginliğe son verme çağrısı yaptı.

Polonya Başbakan Yardımcısı Marek Suski, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın ülkesine yönelik ifadeleri nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin olumsuz etkilenmemesi için İsrail’in özür dilemesi gerektiğini söyledi. Suski, “Eğer bu özür dilenmezse iki ülke arasındaki ilişkiler soğur çünkü uluslararası alanda iftira atılmasına izin vermeyiz” dedi.

ORBAN: DURUMUN İYİLEŞMESİNİ ÜMİT EDİYORUM

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, resmi temaslarda bulunmak için geldiği İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu ve Orban, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Batı Kudüs’te bugün yapılması planlanan ancak Tel Aviv ile Varşova arasındaki soykırım atışması nedeniyle iptal edilen Vişegrad Grubu toplantısına değinen Orban, “Bizim hem İsrail hem de Polonya ile iyi ilişkilerimiz var. Polonya da burada olsaydı daha iyi olurdu” dedi.

Macaristan Başbakanı, “İki arkadaşınız birbirleriyle tartışınca sadece onların doğrudan konuşmalarını ve söz konusu durumun iyileşmesini ümit edersiniz. Ben de bunu ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Orban ile görüşmesinden önce Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini ve Çekya Başbakanı Andrej Babiş ile de ayrı ayrı görüştü.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini ve Çekya Başbakanı Andrej Babiş ile Batı Kudüs’teki İsrail Başbakanlık Ofisi’nde verilen yemekte bir araya geldi.

NE OLMUŞTU?

İki ülke arasında yaşanan gerginlik İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun 17 Şubat’ta, “Polonyalılardan bazıları Holokost döneminde Nazilerle iş birliği yaptı” açıklamasıyla başlamış, bunun üzerine Polonya Başbakanı Morawiecki, V4-İsrail toplantısına katılmayacağını, ülkenin Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz tarafından temsil edileceğini duyurmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Polonyalıları Yahudi düşmanlığı ile suçlayarak, “Polonyalılar anne sütü ile Yahudi düşmanlığı içtiler” ifadelerini kullanmıştı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Katz’ın ifadelerine tepki olarak İsrail ve Vişegrad Grubu Ülkeleri (V4: Polonya, Slovakya, Çekya ve Macaristan) toplantısına katılmayacağını açıklamıştı. Polonya’nın V4+İsrail toplantısına katılmama kararı, İsrail’de iki gün sürmesi planlanan toplantının iptal edilmesine neden olmuştu.

Polonya’nın katılmayacağını açıklaması üzerine söz konusu toplantı iptal edilse de Macaristan, Slovakya ve Çekya başbakanları İsrail ziyaretine devam etme kararı almıştı.