Polonya'da kürtaj yasağı askıya alındı

Polonya'da kürtaj yasağı askıya alındı

Polonya’da kadınların hâlihazırda kısıtlı olan kürtaj yasasının daha fazla sıkılaştırılması kararına karşı düzenledikleri eylemler sonuç verdi. Polonya’nın sağcı yönetimi Milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi, protestoları tetikleyen yüksek mahkeme kararının yayınlanmasını ve uygulanmasını erteliyor.

Avrupa'nın en katı kürtaj yasalarından birine sahip olan Polonya’da uzun zamandır tartışma yaratan kürtaj yasası hakkında Anayasa Mahkemesi’nin aldığı tartışmalı “kürtaj yasağı” kararının ardından başlayan kitlesel protestolar sonuç verdi.

The Guardian’ın haberine göre, Polonya’nın sağcı yönetimi Milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) yüksek mahkeme kararının resmi olarak yayınlanmasını ve yürürlüğe girmesini ertelediği ileri sürüldü. Başbakanlık Ofis Başkanı Michal Dworczyk yaptığı açıklamada, hükümetin anayasa mahkemesi kararını tartışarak uygun bir çözüm bulmaya çalıştığını açıkladı.

Başbakanlık Ofis Başkanı Dworczyk, “Devam eden tartışmalar var. Diyaloğa zaman ayırmamız ve insanları tatmin edecek bir çözüm bulmamız için süreye ihtiyacımız var” dedi.