Polonyo'da 'Nazilerle suç ortaklığı yapıldığını' söyleyene 3 yıl hapis

Polonyo'da 'Nazilerle suç ortaklığı yapıldığını' söyleyene 3 yıl hapis

Nazilerin en korkunç toplama kamplarını kurdukları Polonya'da, Yahudi Soykırımı'nda Nazilerin suç ortağı olunduğunu ifade edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa, parlamentonun alt ve üst kanatlarından geçti. Cumhurbaşkanının onaylaması halinde yürürlüğe girecek yasaya İsrail çok sert tepki gösterdi.

Polonya'da iktidarda bulunan aşırı sağa meyilli, Katolik muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) parlamentonun alt ve üst kanatlarından geçirdiği yasa, tartışma yarattı. Senato'da 23'e karşı 57 oyla kabul edilen yasa, Yahudi Soykırımı'nda (Holokost) ve Nazilerin işledikleri diğer insanlık suçlarında Polonya ulusunun veya Polonya devletinin payı olduğunu ifade edenlerin cezalandırılmasını içeriyor.

PARA YA DA 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Yasa, Nazilerin işgal altındaki Polonya'da kurdukları toplama kamplarını 'Polonya ölüm kampları' olarak adlandıranlara da ceza getiriyor. Bu 'suçları' işleyenlere para ya da 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

'DÜNYAYA NET MESAJ VERİLDİ: HAKARETİ KESİN'

Varşova, Holokost'ta Polonyalıların hiçbir suçu olmadığını iddia ediyor. Adalet Bakan Yardımcısı Patryk Jaki, yasayı ''Polonya'ya hakaret edilmesinin devam etmesine izin vermeyeceğimize dair dünyaya net bir mesaj göndermemiz lazım'' diye savundu.

DUDA: SUÇLARIN DİLE GETİRİLMESİ HAKTIR

Yasanın yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın onayı gerekiyor. Tepkiler karşısında Duda, yasayı özenle gözden geçireceğini, herkesin Polonyalıların işledikleri suçları ve utanç verici davranışlarını dile getirme hakkının olduğunu söyledi.

NETANYAHU 'GÜVENCE ALDIM' DEMİŞTİ

Cuma günü parlamentonun alt kanadından geçmesi üzerine Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'yi telefonla arayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail'le diyalog kurulacağı güvencesi aldığını duyurdu. Bu vaade karşın yasa çarşamba gecesi apar topar Senato'dan geçirildi. Jaki, İsrail'e danıştıklarını ve itirazla karşılaşmadıklarını öne sürdü.

'HİÇBİR YASA TARİHİ GERÇEKLERİ DEĞİŞTİREMEZ'

Ama İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın ilk tepkisinde yasaya 'kesinkes karşı çıktıkları' vurgulandı. Hem Dışişleri hem de Netanyahu, 'hiçbir yasasının gücünün tarihi hakikati değiştirmeye yetmeyeceği ve Holokost'un inkar edilemeyeceği' yönünde açıklamalar yaptı.

'DİPLOMATİK İLİŞKİLER KESİLSİN' ÇAĞRISI

Pek çok İsrailli yetkili, Polonyanın çıkardığı yasanın Holokost inkarcılığı anlamına geldiğini söyleyerek Netanyahu'dan İsrail'in Varşova Büyükelçisi'ni geri çekmesini talep etti.

'İSRAİL'İN SURATINA TÜKÜRMEK'

Milletvekili ve eski dışişleri bakanı Tzipi Livni, yasayı 'İsrail'in suratına tükürmek' diye niteledi.

YAD VAŞEM: 'POLONYA ÖLÜM KAMPLARI' DEMEK YANLIŞ AMA…

Yad Vaşem Holokost Kurbanları ve Kahramanlarını Anma İdaresi'nin açıklamasında, 'Polonya ölüm kampları' ifadesinin yanlışlığında hemfikir olunduğu, ama Nazi suçlarında Polonyalıların payıyla ilgili konuşmanın yasaklanmasının tarihi gerçekleri çarpıtmak ve ifade özgürlüğünü kısıtlamak anlamına geleceği belirtildi.

'ABD VE İSRAİL İLE STRATEJİK ÇIKARLARI OLUMSUZ ETKİLER'

ABD Dışişleri, 'Polonya ölüm kampları gibi ifadelerin yanlış olduğu görüşünün anlayışla karşılandığı, bu kavramın yanlış anlaşılmaya yol açabileceği, rencide edici olabileceğini' dile getirirken yasanın ifade özgürlüğüne ve tarih tartışmalarına zarar verebileceği uyarısı yaptı. Dışişleri Sözcüsü, Polonya hükümetine, 'Polonya'nın ABD ve İsrail ile paylaştığı stratejik çıkarlar üzerinde yasanın muhtemel etkilerinin dikkate alınması' çağrısında bulundu.

YASANIN DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN BİLDİRİ

Yasanın değiştirilmesi için bildiri imzalayan 100 civarında sanatçı, siyasetçi ve gazeteci arasında eski Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, eski Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ve yönetmen Agnieszka Holland da bulunuyor.

Polonya Yahudileri de yayımladıkları açık mektupta ''Holokost yasası, ifade özgürlüğünü kısıtladığı gibi tarihi gerçeklerin çarpıtılmasına da yol açabilir'' dedi.