Putin: Suriye'deki krizin acısını en çok çeken Türkiye

Putin: Suriye'deki krizin acısını en çok çeken Türkiye

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her yıl sonunda gerçekleşen büyük basın toplantısını düzenledi.

Putin 3 saat 45 dakika süren toplantıda 2018'deki devlet başkanlığı seçimi, Ukrayna meselesi, ABD ile ilişkiler ve Suriye krizinden Kuzey Kore'nin füze denemeleri, IKBY'deki bağımsızlık referandumu ve dopinge kadar geniş bir yelpazede soruları yanıtladı.

"Suriye acısını en çok çeken Türkiye"

Putin, Suriye'de 2011'den beri süren kriz hakkındaki bir soruya, "Bunun acısını en çok çeken Türkiye. Zira Türkiye, çok sayıda Suriyeli göçmeni kabul ediyor" yanıtını verdi. Putin ayrıca, Rusya'nın göçmen sorununun çözülmesine yardım etmek istediğini söyleyerek, Suriye'deki krizi Şam'ın yalnız başına çözemeyeceğini, bunun uluslararası toplumun ortak çabasını gerektirdiğini belirtti.

'El Kaide'yi yarattılar, o da New York'u vurdu'

Putin, Suriye'deki terörist gruplara operasyon düzenleyen Rus hava güçlerinin konuşlandığı Hmeymim üssüne 11 Aralık'ta gerçekleştirdiği beklenmedik ziyarete ilişkin bir soru üzerineyse, aslında Suriye'yi uzun zamandan beri ziyaret etmek istediğini fakat güvenlik nedeniyle bu planının hep ertelendiğini söyledi. Putin, Hmeymim üssüne nasıl uçtuğu hakkında şunları anlattı: "Rus savaş uçakları yanımızda uçmakla kalmadı, iniş sırasında uçağımızdan daha düşük bir noktaya kadar indiler. Uçağımızı korudular, sonra da dağıldılar." Putin'in anlattığına göre, bunun sebebi savaş uçaklarının motorlarının bir yolcu uçağı olan başkanlık uçağına göre daha çabuk ısınmasıydı. Bu şekilde Putin'in uçağının 'ısı nedeniyle bıraktığı iz' gizlenmiş oldu.

'Rusya iktidarı kimseden korkmuyor'

Putin, 2018'de aday olacağını açıklayan Kseniya Sobçak'ın Rus muhalif lider Aleksey Navalniy hakkındaki sorusuna cevaben şunları söyledi:

"Buradaki mesele, siyasi rekabetin oluşmaması değil, muhalefet pozitif kalkınmayla ilgili açık ve anlaşılır bir program ortaya koymalı.Ukrayna'daki durumun Rusya'da tekrarlanmasına müsaade edilemez. Rusya'da da Saakaşvili'ler olmasını mı istiyorsunuz? Bir Maydan diğerine geçmemizi mi istiyorsunuz? Rusya'da darbe olmasını mı istiyorsunuz? Halkın mutlak çoğunluğunun bunu istemediğinden ve buna izin vermeyeceğinden eminim. Sizi temin ederim ki, Rusya iktidarı, kimseden korkmadı ve korkmuyor. Ancak Rusya'nın 1990'lı yıllardaki haline dönmesine ve Ukrayna'daki mevcut durumun burada tekrarlanmasına izin veremeyiz."

'Militanları Esad'a karşı savaşmaları için kullanabileceklerini düşünüyorlar'

Putin, Suriye'deki militanların Irak'a geçtiği bilgisini verdikleri ABD'nin bu bilgi karşısında herhangi bir tepki vermediğini belirtti:

"Irak'a militanların geçtiğini söylüyoruz. Amerikalı partnerlerimize militanların gittikleri noktaları söylüyoruz. Hiçbir tepki yok. Bunun nedeni ne? Nedeni şu: Bu militanları (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'a karşı savaşmaları için kullanabileceklerini düşünüyorlar. Bu belki yolların en basiti fakat aynı zamanda en tehlikelisi."

'Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli'

Putin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bağımsızlık kararı çıkan eylül referandumuna ilişkin bir soruyla ilgili olarak, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin geleceği konusunda, yasalar çerçevesinde hareket edilmeli ve Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli" ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca, Rus devlet petrol şirketi Rosneft'in IKBY ile yaptığı işbirliğinin, 'hem Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hem de Rosneft'in yararına olduğunu' söyledi.Putin şöyle devam etti: "Kürtler ile geleneksel ve tarihi olarak çok iyi ilişkilerimiz var. Bu sorunun karmaşıklığını her yanıyla anlıyorum. Fakat Kürt halkı ile ilişkilerimizi geliştirmemize hiçbir şeyin engel olmadığına inanıyoruz. İlişkilerimizi geliştireceğiz."

'Trump'la birbirimize 'sen' diye hitap ediyoruz'

Putin, RT muhabirinin 'Trump'la birbirinize sen mi, yoksa siz mi diyorsunuz?' sorusunu şöyle yanıtladı:

"Trump'la birbirimize 'sen' diye hitap ediyoruz. Bizim gibi kişiler arasındaki ilişkiler de böyle olmalı. Trump'la iş irtibatı kurmam gerektiğinden eminim. Bu sayede Trump'ın Rusya ile ilişkileri düzeltme imkanına sahip olacağını umuyorum."

'Muhalefetin keskin bir ajandaya ihtiyacı var'

Putin, "Muhalefet, Rusya halkının inandığı şeyleri temsil etmeli. İnsanlar memnuniyetsizliklerini ifade ettiğinde birçok konuda haklılar. Ancak muhalefet gerçek bir ajanda sunamıyor. Muhalefetin gerçek, gündelik olmayan veya keskin bir ajandaya ihtiyacı var" ifadesini kullandı. Basın toplantısının başında sosyo-ekonomik kalkınma alanındaki mevcut durumla ilgili açıklama yapan Putin, "Rusya geleceğe yönelmeli. Siyasi sistem esnek olmalı ve ekonomi ileri teknolojiye dayanmalı" dedi.  Putin, "Rusya için temel konular altyapı, eğitim ve sağlık" ifadesini kullandı.