Reza Zarrab Davası dünya basınında

Reza Zarrab Davası dünya basınında

ABD'de önce Reza Zarrab davası olarak başlayan ve daha sonra Zarrab'ın sanıklıktan tanıklığa geçmesiyle Hakan Atilla'ya dönen dava dünya gündeminde yer aldı.

ABD’de devam eden ve merkezinde Reza Zarrab’ın olduğu davayı tüm dünya yakından takip ediyor.

Dünya basını bu davayı, Türkiye'deki yolsuzluğu ve İran'a uygulanan ambargonun delinmesi olarak ele aldı.

“ZARRAB’A GÖRE HERKESİN BİR FİYATI VAR”

Davayı yakından takip eden New York Times muhabiri  Benjamin Weiser attığı tweette Hakan Atilla’nın avukatının salı günü Zarrab’dan ispat beklediğini ifade ediyor ve daha sonra avukatın  “Zarrab’a göre rüşvet bir hayat tarzı, Zarrab’a göre herkesin bir fiyatı var” söylemlerine yer veriyor.

KARA PARA AKLAMA VE ÇEŞİTLİ DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ

Davada, İran’a yapılan ambargonun delinmesi için nasıl bir organizasyon kurulduğu anlatılarak Halkbank’ın eski yöneticilerinden Hakan Atilla işaret edildi.

Davada öne çıkan İran ambargosunun delinmesi için kara para aklama ve çeşitli dolandırıcılık yöntemleri dünya basınında geniş yer aldı.

DÜNYA ZARRAB’IN “EKONOMİK CİHAD” MEKTUBUNU KONUŞUYOR

Reza Zarrab’ın İran Merkez Bankası’na gönderdiği “Ekonomik Cihad” başlıklı mektubu da geniş yer alırken, bunu uygulayan ekibin şeması çizildi ve çok kez Halkbankası’nın adı geçti.

Basında yer alan bir diğer durum ise Hakan Atilla’nın ABD tarafından uyarıldığı ve buna rağmen ABD hazine görevlilerine yalan söylediği ve inkar ettiği konusuydu.

ZARRAB BÜTÜN SİSTEMİ ANLATACAK

Hakan Atilla savcılık tarafından İran’da milyarlık para alış verişini organize etmekle suçlanıyor. Zarrab’ın da adının geçtiği suçlamada Hakim, Zarrab’ı “tanığımız” olarak nitelendirerek, bütün bu sistemin nasıl gerçekleştiğini anlatacağını söylüyor.

TÜRK BAKANLARA VERİLEN RÜŞVETLER DÜNYA BASININDA…

Dünya basınında yer alan bir diğer kilit konu ise yaptırımları delmek için oluşturulan sistemde Türk Bakanlara verilen rüşvetler…

İşte dünya basınında yer alan başlıklardan bazıları…

Los Angeles Times’ın “Türk altın tüccarı Reza Zarrab’ın itiraf pazarlığı yapıyor” olarak gördüğü dava hakkında Bloomberg, “Altın tüccarı jüriye Türkiye’deki yolsuzluğun arkasındaki hikayeyi anlatıyor” olarak gördü. New York Times ise İran yaptırımlarının delinmesinde merkez olan Reza Zarrab’ın Savcılığa yardım ettiğini belirtiyor.