Rojava anayasası neredeyse tamam: Altı ay içinde de seçimlere gidiliyor

Rojava anayasası neredeyse tamam: Altı ay içinde de seçimlere gidiliyor

Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin yönetimindeki Rojava’da en geç üç ay içerisinde anayasa hazırlanacak, ardından da seçimlere gidilecek.

Reuters’a konuşan Rojava yerel konseyinden Hediye Yusuf, ‘toplumsal sözleşme’ olarak adlandırılacak anayasanın tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
Anayasanın üç ay içinde tamamlanacağını belirten Yusuf, metnin 151 üyeli mecliste onaylanmasının ardından üç ay içinde de seçim hazırlıklarının başlayacağının açıkladı. Yusuf, anayasa ve seçim sürecinin altı ay içinde tamamlanmasını beklediklerini aktardı.
‘Menbiç’in federasyona dahil edilmesi gündemde’
Ağırlıklı olarak YPG’lilerden oluşan Demokratik Suriye Güçleri’nin, ABD’nin hem havadan, hem de özel kuvvetlere bağlı askerlerle karadan destek vererek Menbiç’te başlattığı operasyona da değinen Yusuf, “Yeni ele geçirilen toprakların, ‘Kuzey Suriye – Rojava için Demokratik Federal Sistem’e dâhil edilmesi, geçen hafta IŞİD kontrolündeki Menbiç’in idaresi için oluşturulan yerel konsey üyeleri tarafından görüşüldü” dedi.
Federasyona girmek kolay değil
Ancak Yusuf’a göre federal sisteme dahil olmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor: “Federal sisteme dahil olmak isteyen bölgelerin, kadınlar için eşit şartlar ve kadınların yönetimde liderlik görevlerinde yer almasını garantileyen ve sosyalist ekonominin oluşturulması maddelerinin de bulunduğu sözleşmeyi kabul etmesi gerekiyor.”
‘Amacımız bağımsız devlet değil’
Öte yandan Yusuf, federal yapı ve anayasa çalışmaları yapmalarındaki amacın bağımsız bir devlet kurmak olmadığını, Suriye bayrağıyla beraber dalgalanacak yeni bir bayrak olacağını da sözlerine ekledi.
ABD, Rusya ve Avrupa’da planlarını açıklamak için toplantı düzenlediklerini ifade eden Yusuf, bu ülkelerin desteğini almak istediklerini belirtti.