Rojava'da 'cihatçı Jack' tartışması

Rojava'da 'cihatçı Jack' tartışması

Kamışlı'da bir hapishanede tutulan ve IŞİD üyesi olmakla suçlanan 'cihatçı Jack' lakaplı İngiliz vatandaşı Jack Letts'in durumu tartışma yarattı. Letts'i sorgulayan Rojavalı yetkililer iadenin mümkün olduğunu söylüyor ancak Londra'dan böyle bir talep gelmiş değil...

Batı dünyası, hayatta kalan yabancı IŞİD üyelerinin akıbetini tartışmaya devam ediyor. İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC, Suriye’nin Rojava bölgesinde bir cezaevinde tutulan ve ‘cihatçı Jack’ adıyla anılan 21 yaşındaki İngiliz vatandaşı Jack Letts’in durumunu mercek altına aldı.

Rojava’yı yöneten otonom Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun Avrupa temsilcisi Sinem Muhammed, Kanada vatandaşı da olan Letts’in iadesinin mümkün olduğunu ama kendilerine böyle bir talep gelmediğini açıkladı. Letts’in ailesi ise oğullarının IŞİD’ci olmadığını savunarak İngiliz hükümetini bir vatandaşı için gerekli girişimlerde bulunmamakla suçladı. İngiltere’nin uluslararası kalkınmadan sorumlu bakanı Rory Stewart IŞİD üyesi İngilizlerin öldürülmesi çağrısı yapmışken, Letts’in ülkesinde adalet önüne çıkarılıp çıkarılmayacağı merak konusu oldu.

SURİYE’YE NASIL GİTTİ?

Bugün 21 yaşında olan Jack Letts, yaşadığı Oxford’da İslam dinini seçti ve 2014 yılında üniversite sınavına hazırlanmayı bırakıp Ürdün’e gitti. Buradan Suriye’nin IŞİD kontrolündeki bir bölgesine geçen Letts’in Ebu Muhammed adını aldığı, evlendiği ve bir çocuk sahibi olduğu da sanılıyor. Mayıs 2017’deyse, ailesine gönderilen bir mesaj üzerine Letts’in ‘güvende’ olduğu, Rojava’nın Kamışlı kentinde bir hapishanede tutulduğu ortaya çıktı.

Letts’in Rakka’nın hâlâ IŞİD kontrolünde olduğu dönemde, YPG tarafından bir IŞİD üyesi olarak yakalandığı belirtiliyor.

ROJAVALI YETKİLİLER NE DİYOR?

Ailesi oğullarının IŞİD’e katıldığı suçlamasını reddederken, Letts’in IŞİD’den kaçmaya çalıştığı sırada Kürt güçlerince hapse atıldığını öne sürdü. Ancak Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu bu suçlamayı reddetti. Federasyon’un Avrupa temsilcisi Sinem Muhammed, ailenin ‘kaçırma’ ithamını reddederek Letts’in IŞİD üyesi olmakla suçlandığını söyledi. Muhammed, Letts’e Cenevre Konvansiyonu’na uygun şekilde muamele edildiğini belirtti.

Konunun yerel polis gücü Asayiş tarafından soruşturulduğunu aktaran Muhammed, “Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun savaş suçlularına yönelik politikası açık ve adildir. IŞİD, Kuzey Suriye/Rojava halkını anlatılamayacak boyutta bir teröre maruz bıraktı. Buna rağmen, bu terör örgütünün üyelerine uluslararası insan hakları standartlarına göre davranmaya Avrupa ülkeleri kadar bağlıyız. Jack Letts şu an yerel ve küresel terörle mücadele timlerince sorgulanıyor” dedi.

Açıklamada, Kanada vatandaşı da olan Letts’in iade edilebileceği ama böyle bir talep gelmediği de vurgulandı: “Soruşturma tamamlandıktan sonra sonucu Jack’in ailesine, avukatlarına ve ilgili hükümetlerin yetkililerine iletilecek. Dolayısıyla Jack Letts’in ailesini ve avukatlarını, iadenin gerçekleştirilebilmesi için İngiliz ve Kanada hükümetlerinin resmi iade talebinde bulunmasını istemeye çağırıyoruz. Fakat şu ana dek Kanada veya İngiliz hükümetlerinden resmi talep gelmedi.”

NE OLACAK?

İngiliz hükümetinin IŞİD üyesi vatandaşları konusundaki tavrı hafta içinde tartışma yaratmıştı. Bakan Rory “Bu kişilerle başa çıkmanın tek yolu, neredeyse her vakada onları öldürmek” ifadelerini kullanmış, güvenlik bakanı Ben Wallace ise bu açıklamanın tepki çekmesi üzerine “Nihai amacımız onları yargılamak ama mesele basit değil” demek zorunda kalmıştı. BBC’nin Letts’in durumunu sorduğu İngiliz Dışişleri’yse, “Hükümet Suriye’deki vatandaşlarına destek sağlayamıyor çünkü İngiliz hükümetinin bu ülkede konsolosluk temsili yok” yanıtını vermekle yetindi.