Rus bilim insanları 'zihin okuyan balalayka' geliştirdi

Rus bilim insanları 'zihin okuyan balalayka' geliştirdi

Rusya’nın Kaliningrad kentindeki Immanuel Kant Baltık Federal Üniversitesi’nden bilim adamları, aynı anda bir dizi elektrofiziksel sinyali kayıt altına alma becerisine sahip, Rus geleneksel halk çalgısı ile aynı adı taşıyan Balalayka isimli yeni bir nöral arayüz aygıtı geliştirdi

Rus bilim adamları 'zihin okuyan balalayka' geliştirdi. Rusya'nın Kaliningrad kentindeki Immanuel Kant Baltık Federal Üniversitesi'nden bilim adamları, aynı anda bir dizi elektro fiziksel sinyali kayıt altına alma becerisine sahip, Rus geleneksel halk çalgısı balalayka ile aynı adı taşıyan yeni bir nöral arayüz aygıtı geliştirdi. Rus bilim adamları geleneksel halk çalgısı balalaykanın adını taşıyan bir aygıtla, bilim kurgu filmlerindeki cyborgları (insan ve robot karışımı sibernetik organizma) gerçek olmaya bir adım daha yakınlaştırdı. Kaliningrad'daki Immanuel Kant Baltık Federal Üniversitesi Canlı Sistemleri Enstitüsü'nden bilim adamları aynı anda birçok elektro fiziksel sinyali kaydedebilen bir aygıt geliştirdi.

'BEYİNDEKİ ELEKTİRİKSEL FAALİYETLERİ KAYDEDİYOR

Geliştirilen aygıt beyindeki elektriksel faaliyetleri kaydetme ayrıca deri ısısını, kas dokularındaki ve gözdeki hareketleri, kan akışı sırasındaki elektriksel eylemleri ölçme becerisine sahip. Balalayka'nın geliştirilme amacı ise beyin sinyallerinin eksoskeleton (mekanik dış iskelet), tekerlekli sandalye gibi mekanik araçlara ya da bilgisayar oyunlarına aktarılması. Böylece Balalayka kullanıcıları ellerini kullanmadan bilgisayar oyunu oynayabilecek, tekerlekli sandalye veya eksoskeletonları çalıştırabilecek. Örneğin engelli bir kişi muayene için hastaneye gidebilecek kadar iyi hissetmediğinde evde muayene ve testlerden geçip sonuçları doktoruna gönderebilecek.