Rus gazeteci: Türkler kalbimi fethetti

Rus gazeteci: Türkler kalbimi fethetti

Rus-Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerini konu alan 'Türkiye: Yeniden Başlangıç' isimli belgeseli sunan Rus gazeteci Dmitri Şugorev, Türk toplumunun Rusya’ya büyük ilgisinden etkilendiğini belirterek, “Türkler kalbimi fethetti” dedi

28 Eylül'de Rusya devlet kanalı Rossiya 24'te yayınlanan belgesel filmle ilgili RTİB'in sitesine konuşan gazeteci Şugorev, şunları söyledi:

“Türk iş dünyasının Rusya’da faaliyetlerini biliyorduk. Fakat uçak faciasının ardından bir belirsizlik söz konusuydu. Film çekimleri sırasında çok sayıda dost bir Türk iş dünyası temsilcileri ile karşılaştım. Rusya’da yaşayan Türk toplumu ile tanışma fırsatı buldum. Bu insanların ailesi de Rusya’da yaşıyor. Onlar artık Türkiye’ye misafir olarak gidiyorlar. Film sayesinde bu güzel insanlarla tanıştım ve Türkler hakkında çok şey öğrendim.”

'KAVGA ETMEK YERİNE DOST OLMAK LAZIM'

Filmin çok sayıda kişi tarafından izlendiğini ifade eden Şugorev, “Bu izleyici kitle farklı görüşlere sahip insanlar. Genelde insanlar şu yorumda bulundu: Kavga etmek yerine, en iyisi birlikte olmak ve dost olmak lazım. Bu da en doğrusu. Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var. Bazen yabancılar hakkında şöyle sitemler var: Yabancılar iş yerlerimizi elimizden alarak paralarımızı kazanıyorlar. Fakat bizim film tam aksini gösterdi, Türkler Rusya’da iş yerleri açarak para kazandırmaya devam ediyor” dedi.

'RUSLAR OLARAK GENELDE HEYECANIMIZI SERGİLEMİYORUZ'

Şugorev sözlerine şöyle devam etti: 

“Türkiye’de çok defa oldum. Fakat İstanbul ve Ankara’ya ilk kez gittim. Türkler bende büyük izlenimler bıraktı. Rusya’da yaşayan Türkler bana Rusya’yı nasıl sevdiklerini, Rus spor takımlarının taraftarı olduklarını söyledikleri zaman açıkçası kalbimi fethettiler. Biz Ruslar genelde heyecanımızı sergileyemiyoruz. Fakat Türkler Rusya’da sadece yatırım yapmıyor, aynı zamanda da Rusya’yı kendi vatanları gibi görüyorlar. Çocukları burada yaşıyor ve buradan da ayrılmayı düşünmüyorlar. Duygulandım.”