Rusya, ABD'yi Rusya-NATO anlaşmasını ihlalle suçladı

Rusya, ABD'yi Rusya-NATO anlaşmasını ihlalle suçladı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ABD'nin Baltık ülkelerindeki askeri varlığının Rusya-NATO anlaşmasına aykırı olduğunu söyledi. Konaşenkov, ABD'nin Baltık ülkelerine neredeyse tam bir birlik konuşlandırdığını da belirtti.

Gazetecilere konuşan İgor Konaşenkov, Rusya ile Belarus arasındaki Zapad-2017 tatbikatını sırasında ‘Rusya'nın olası bir saldırısı' histerisi ile ABD'nin Polonya ve Baltık ülkelerine ikinci zırhlı birliği ile zırhlı araçlarını konuşlandırıldığını belirtti.

Bu arada ABD'nin üçüncü birliğinin teçhizatlarının da Polonya ve diğer Baltık ülkelerinde bırakıldığını belirten Konaşenkov "NATO ve ABD'nin Rusya sınırlarına küçük bir sayıda asker gönderildiği yönündeki ifadelerine karşın, şimdi orada fiilen artık bir bölük değil, ABD ordusunun iki saat içinde askerlerini Avrupa'daki en yakın Amerikan üssüne sevk edilebileceği, zırhlı bir birlik konuşlandırılmış halde" dedi.

ABD'nin bu şekilde Rusya-NATO anlaşmasını ihlal ettiğini kaydeden Konaşenkov "İhlalin gerçekleşmemesi için üçüncü askeri birliğin personeli, ikinci birliğin personelinin yerine geçmeliydi ve 87 tank, 144 piyade saldırı aracı kalmalıydı" ifadelerini kullandı.
Konaşenkov, Zapad-2017 tatbikatı sonrasında Rusya ordusu birliklerinin Belarus'tan ayrıldığını çok sayıda askeri ateşe, gözlemci ve gazetecinin gördüğünü belirtti.