Rusya: BM Güvenlik Konseyi büyük bir hata yaptı

Rusya: BM Güvenlik Konseyi büyük bir hata yaptı

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Rusya ve Çin'in Kore yarımadasında müzakerelerine başlanması için yaptığı teklifin gözardı edilmesinin büyük bir hata olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde dün yapılan oturumda Kuzey Kore'ye yönelik yaptırım tasarısı oy birliğiyle kabul edilirken, Rusya ve Çin'in müzakerelere başlanması için Pyongyang'ın nükleer ve balistik füze denemelerini, ABD ve Güney Kore'nin de askeri tatbikatlarını eşzamanlı olarak askıya alması yönündeki teklifine destek verilmedi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, teklifi aşağılayıcı bulduğunu belirtti.

'ISRARCI OLACAĞIZ'

Konsey üyelerinin tutumuna tepki gösteren Nebenzya, "Rusya ve Çin'in teklifine değer verilmemesi büyük bir hata. Bu teklif, Güvenlik Konseyi'nde masada bulunmaya devam ediyor ve bunun değerlendirilmesi konusunda ısrarcı olacağız" dedi.

'TASARIYI KONSEY'İN YAKLAŞIMINI BEĞENMEMEMİZE RAĞMEN DESTEKLEDİK'

Öte yandan Nebenzya, Rusya'nın yaptırım tasarısını Konsey'in yaklaşımından tamamen memnun olmamasına rağmen desteklediğini ifade etti.

Rus diplomat, ABD'nin Kuzey Kore'de rejim değişikliği veya savaş istemediğini teyit etme ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sorunu çözmek için girişimde bulunmasına imkan sunma konusundaki isteksiz tavrının çok ciddi soru işaretleri doğurduğunu vurguladı.

'ARTAN TEHDİT DİPLOMATİK YOLLARLA ORTADAN KALDIRILABİLİR'

Nebenzya, "Kore yarımadasında giderek artan tehdidin yaptırımlarla değil, diplomatik yollarla ortadan kaldırılabileceğine inanıyoruz" diye ekledi.