Rusya: İsrail, Filistin topraklarının işgaline son vermeli

Rusya: İsrail, Filistin topraklarının işgaline son vermeli

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, İsrail’in Filistin topraklarının işgaline son vermesi gerektiğini belirtti.

Nebenzya, bugünkü basın brifinginde, "İşgale son verilmesi gerektiğine tamamen katılıyorum, biz bunu sürekli dile getiriyoruz. Filistin-İsrail çatışması aslında Ortadoğu'daki diğer tüm çatışmaların çözümünün anahtarı. Çözüm etrafında yaşananlar ilham verici değil. Geçtiğimiz hafta bu konuda bir görüşme oldu. Filistin çatışmasının jeopolitik huzursuzlukların esiri olduğunu net biçimde söyledik" dedi.

Her iki tarafı tatmin edecek bir çözümün geliştirilmemesi takdirde bu durumun Ortadoğu'da istikrarsızlık kaynağı olarak kalmaya devam edeceğini kaydeden Rus diplomat, "İsrail ile sıcak ilişkilere gelince evet bu konuda şanslıyız, bazı diğer ülkelerden farklı olarak Ortadoğu'nun istisnasız tüm ülkeleriyle dostuz. Evet, İsrail ile çok iyi ilişkilerimiz var" ifadelerini kullandı.

‘ANLAŞMA SAĞLANDI, İRAN GÜÇLERİ SURİYE'NİN GÜNEYİNDEN ÇEKİLİYOR'

İran güçlerinin Suriye'nin güneybatısından çekilmesi yönünde İran ve İsrail arasında anlaşma sağlandığı iddialarını değerlendiren Nebenzya, "Suriye'nin güneybatısından bir nevi tahliye ile ilgili anlaşma sağlandığı yönünde haberler gördüm. Anladığım kadarıyla bu konuda anlaşmaya varıldı. Şu an itibariyle bu anlaşmanın uygulanıp uygulanmadığını söyleyemem ama anladığım kadarıyla anlaşmanın sağlanması sürecine katılan taraflar vardıklarından tatmin olmuş durumda" ifadelerini kullandı.

Rus diplomat, anlaşmanın şu anda uygulanıyor olmasa dahi en kısa zamanda hayata geçirileceğini söyledi.