Rusya: Kıbrıs'ın Gazprom kararı hakkında şüphelerimiz var

Rusya: Kıbrıs'ın Gazprom kararı hakkında şüphelerimiz var

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Cumhuriyeti yönetiminin Gazprom hisseleriyle ilgili bir davada, Rusya Başsavcılığı ile işbirliğini durdurma kararının yasallığından şüphe duyduklarını açıkladı.

Gazprom'la ilgili davanın politize edilmemesini umduklarını belirten Rus Dışişleri, "Davalılardan birinin William Browder olduğu Gazprom hisseleriyle ilgili davada Kıbrıs'ın Rusya Başsavcılığı'yla işbirliğini durdurma kararı alması, bizleri şaşırttı" ifadelerini kullandı.
Bakanlık, daha önce mutabık kalınan tarihlerde Kıbrıs'a giden Rus heyetine soruşturma yapma izni verilmediğinin altını çizdi.

Kıbrıs yönetiminin bu kararı Browder'in Rusya'nın siyasi yaklaşımını iddia ederek işbirliğinin sonlandırılması için yaptığı başvuruya istinaden aldığına dikkat çeken bakanlık, şu ifadelere yer verdi: "Bu kararın yasallığı konusunda ciddi şüphelerimiz var. Kıbrıslı partnerlerimizin attığı bu adamlar, güvene dayalı ikili ilişkilerin seviyesi ve niteliğiyle örtüşmüyor."

BROWDER, RUSYA'DAN KAÇMIŞTI

Hermitage Capital Management'in CEO'su olan Browder, Rusya'da 6 yıl kalmış ve hakkında vergi kaçakçılığıyla ilgili bir soruşturma başlatıldıktan sonra ülkeden kaçmıştı.

Rusya karşıtı Magnitskiy Kanunu için lobi faaliyetleri yürüten İngiliz finansçı William Browder'ın adı, Rus avukat Natalya Veselnitskaya'nın ABD Başkanı Donald Trump'ın oğlu Trump Jr. ile yaptığı görüşmelerle ilgili iddialarda da öne çıkmıştı.