Rusya Savunma Bakanlığı: Nükleer patlamaları gizleme çalışmaları yapılıyor

Rusya Savunma Bakanlığı: Nükleer patlamaları gizleme çalışmaları yapılıyor

Nükleer denemelerin kontrolünden sorumlu Rus askeri uzmanlar, dış ülkelerde nükleer patlamaların gizlenmesi için projeler geliştirildiğini, Rusya'daysa bu nedenle bu tür olayların takip yöntemleri üzerinde çalışıldığını duyurdu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun hiçbir kanıt göstermeksizin İran'ın gizli nükleer silah programı geliştirdiğini iddia ettiği, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan çekildiği dönemde, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan nükleer silah sahibi olduğu bilinen ülkelerle ilgili çarpıcı bir açıklama geldi.

NÜKLEER DENEMELER YERALTINA İNDİ

Sputnik'e röportaj veren Rusya Savunma Bakanlığı Özel Kontrol Dairesi Başkanı İgor Tokarev, nükleer silahların atmosferde, uzay boşluğunda ve su altında denenmesini yasaklayan anlaşma doğrultusunda nükleer silaha sahip devletlerin yeraltında nükleer denemeler yapmaya başladıklarını hatırlattı. Rus yetkili, bu tür denemelerin sadece sismik tarama araçlarıyla tespit edilebildiğine dikkat çekti.

FARK EDİLMEMESİNE YÖNELİK BULUŞLAR

"Bu tür patlamaları gizlice yapmak teknik açıdan daha kolay, bu yönde buluşlar var ve geliştirme çalışmaları sürüyor" diyen Tokarev, özellikle nükleer patlayıcıların gücünün azaltılması, patlayıcıların gömüldüğü derinliğinin arttırılması ve denemelerin sismik dalga oluşumunun yoğunluğunu azaltan jeolojik kayaçlarda yapılması gibi olanakların kullanıldığını vurguladı.

DEPREM, VOLKAN PATLAMASI….

Tokarev, "Denemeler ayrıca sismik bakımdan aktif bölgelerde de yapılabiliyor, bu tür yerlerde deprem, yanardağ püskürmesi gibi doğal tektonik süreçler ortamında, sismik kaynağın tanımlanması, bilim ve uygulama çalışmaları gerektiren zor bir görev haline geliyor, bu tür görevlerse, departmanımızın benzersiz bilgi ve deneyime sahip uzmanları tarafından çözülüyor" ifadelerini kullandı.

Tokarev, nükleer denemeleri izleme amaçlı bilimsel yöntemlerin Özel Kontrol Bilim ve Araştırma Merkezi tarafından geliştirildiğini sözlerine ekledi.