‘Rusya'yla işbirliğinin yokluğunda Ukrayna geriliyor’

‘Rusya'yla işbirliğinin yokluğunda Ukrayna geriliyor’

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun ülkesinde modernize edilen T-72 tankı ile övünmesini değerlendiren askeri uzman Korotçenko, Ukrayna’nın son askeri ürünlerinin eski Sovyet örnekleri temelinde geliştirildiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, Facebook hesabından yapılan açıklamada, "T-72A savaş tankı daha korunaklı ve etkili oldu" demişti. Ukrayna lideri, tank modernizasyonu sırasında ülkenin doğusundaki savaşta elde edilen deneyimden faydalandığını kaydetti. Poroşenko, bütçe düzeltmeleri sayesinde ordunun (Sovyet yapımı T-80 temelinde üretilen) Oplot tankını alacağını belirterek, "Ukrayna ordusu günden güne daha güçlü oluyor" diye açıkladı.

Poroşenko'nun bu açıklamalarını değerlendiren Natsionalnaya Oborona (Ulusal Savunma) dergisinin baş editörü İgor Korotçenko, Sputnik'e açıklamasında, "40 yıllık geçmişe sahip eski Sovyet tankının aniden Ukrayna savunma sanayisinin başarısı ve şaheseri olarak sunulması gibi garip bir durum oluştu. Eğer hafif ayarlar Ukrayna ordusunun ‘devrim niteliğindeki atılımı' olarak sunuluyorsa onlara sadece başarılar dilemek kalır" dedi.

Aslında Ukrayna savunma sanayisinin Rusya'yla işbirliği yokluğunda gerilediğini kaydeden Korotçenko, "Ukrayna, 25 yıldır Sovyetlerden kalan mirası satıp duruyor. Hatta bir zamanlar bunun sayesinde en büyük 10 silah ihracatçıları arasına girmişti. Ama artık tüm eski silahların satılıp bittiği ve Rusya'yla işbirliğinin koparıldığı bugünlerde onlar artık hiçbir şey yapamıyor. Örneğin Ukrayna'nın Irak'a sattığı zırhlı araçlar iade edildi, çünkü zırhı çatlak çatlak oldu. Benzer skandal, Oplot tankıyla ilgili yaşandı. Ukrayna sanayisi en iyi ihtimalle yılda 10-15 tank üretecek yetenekte. Sovyet miras çok büyüktü ama maalesef Rusya'yla işbirliğin yokluğunda Ukrayna geriliyor" yorumunda bulundu.