Sana'ya 3 hafta sonra havadan ilk insani yardım

Sana'ya 3 hafta sonra havadan ilk insani yardım

Birleşmiş Milletler'e ait yardım uçakları Yemen'in Husi milislerinin kontrolündeki başkenti Sana'ya 3 hafta sonra ilk kez havadan insani yardım ulaştırdı. Uçakta 15 tondan fazla aşı bulunduğu açıklandı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki yardım ambargosu 3 hafta sonra sonlandı. İnsan hakları örgütleri Sana'ya yardım ulaştırılamaması halinde binlerce kişinin ölebileceği uyarısında bulunuyordu.
AFP'nin aktardığına göre ilaç ve aşı,BM yardım görevlileri ve Kızılhaç görevlilerini taşıyan 4 uçak hafta başında onarılan Sana Havalimanı'na indi.

BM insani yardım ofisi cuma günü Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun kendilerine izin verdiğini duyurmuştu.

Ancak koalisyon çok ihtiyaç duyulan gıda ve ilaç yardımlarının milislerin elindeki Kızıldeniz'deki Hudeyde limanına gönderilmesini bloke etmeyi sürdüreceklerini açıklamıştı.

15 TONDAN FAZLA AŞI YARDIMI

BM Çocuk Fonu uçakların 15 tondan fazla difteri, tetanoz ve diğer hastalıkların aşılarını taşıdığını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü bu hafta çocukalr arasında difteri hastalığının yayıldığını duyurmuştu. Hudeyde'de 3 çocuğun bu nedenle öldüğü açıklanmıştı.

YEMEN'DE 8600 KİŞİ KOLERA'DAN ÖLDÜ

Yemen'de bu yıl 2000'den fazla insan koleradan hayatını kaybetti. Suudi aRbistan öncülüğündeki koalisyon ve desteklediği hükümet ile milisler arasında çatışmaların başladığı 2015'ten beri ise 8600 kişinin koleradan öldüğü belirtiliyor.

BM'ye göre ülkede 7 milyon kişinin yaşamı tamamen dışarıdan yapılan insani yardımlara bağımlı durumda.