Sınır Tanımayan Doktorlar: Myanmar'da şiddetin ilk ayında 6700 Arakanlı Müslüman öldürüldü 

Sınır Tanımayan Doktorlar: Myanmar'da şiddetin ilk ayında 6700 Arakanlı Müslüman öldürüldü 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Myanmar'da ağustos sonunda yaşanan şiddet olayları hakkında Myanmar hükümetinin verdiği rakamların gerçeği yansıtmadığını, şiddet dalgasının sadece ilk ayında 'en az 6700' Arakanlı Müslüman'ın öldürüldüğünü duyurdu.

Myanmar'da ordu ve Arakanlı Budist milislerin ağustos sonunda başladığı ve 3 ayda 620.000'den fazla Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e sığınmasına yol açan şiddet eylemleri dalgasında şu ana kadar en yüksek ölü sayısı açıklaması MSF'den geldi.

'ÖLENLERİN 730'U 5 YAŞ ALTI ÇOCUK'

Bangladeş'teki sığınmacı kamplarında yaptıkları görüşmeler ışığında 25 Ağustos- 24 Eylül arasında Arakan'da 9.000 Arakanlı Müslüman'ın öldüğünü tespit ettiklerini ve bu rakamın yüzde 71.7'sinin yani 6700'ünün şiddet eylemleri sonucu öldürüldüğünü bulduklarını açıklayan MSF, raporunda, "En muhafazakar tahminlere göre, 730'u 5 yaş altı çocuk olmak üzere en az 6700 Arakanlı Müslüman öldürüldü" ifadelerini kullandı.

'​YÜZDE 69'U VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ'

Kamplardaki 11.426 kişiyle yapılan görüşmelerin yer aldığı 6 adet alan araştırması sonucunda bu verilere ulaştıklarını belirten örgüt, şiddet kurbanı 6700 Arakanlı Müslüman'ın yüzde 69'unun vurularak, yüzde 9'unun evleriyle birlikte yakılarak, yüzde 5'inin dövülerek öldürüldüğünün tahmin edildiğini duyurdu.MSF ölen 730 çocuğun yaklaşık 60'ının da vurularak öldürüldüğünü bulduklarını kaydetti.Ordu ve milislerin 'temizlik operasyonlarını' başlatma tarihinin ölümlerdeki artışla örtüştüğünü ifade eden ögüt bunun 'Arakanlılar'ın hedef alındığını' kanıtladığını vurguladı.

MYANMAR '376'SI TERÖRİST 400 KİŞİ ÖLDÜ' DEMİŞTİ

Myanmar hükümeti son suçlama hakkında henüz açıklama yapmadı ancak hükümet operasyonun karakollara yapılan ve güvenlik güçlerinin ölümüne yol açan bir dizi eş zamanlı saldırıya yanıt olarak yapıldığını ve ardından yaşanan olaylarda '376'sı terörist 400 kişinin öldüğünü' öne sürmüştü.
Myanmarlı yetkililer Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun Arakan'daki sorunlu bölgelere girişine de izin vermemişti. Myanmar hiçbir vatandaşlık hakkı tanımadığı Arakanlı Müslümanlar'ı etnik azınlık saymıyor ve onların 'Bangladeşli Müslüman göçmenler' olduğu tezini savunuyor. Bu ay başında BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin ordu operasyonunun 'soykırım özelliklerini taşıyor gibi göründüğünü' söylemişti.