Suriye: Militanlar, Batı üretimi silahlar kullanıyor!

Suriye: Militanlar, Batı üretimi silahlar kullanıyor!

Suriye Savunma Bakanlığı, IŞİD ve Fetih el Şam'ın (eski adıyla El Nusra) Suriye ve Irak'tan çalınan petrol karşılığında roket, makineli tüfek, hava savunma silahı ve hatta tanklar aldığını ileri sürdü.

Bakanlık pazartesi günü, IŞİD ve Fetih el Şam da dahil farklı örgütlerden ele geçirilen silahların bulunduğu görüntüler yayınladı.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın aktardığına göre görüntülerde, silahların büyük bir kısmının ABD veya müttefikleri tarafından üretildiği savunuldu.

Açıklamada, söz konusu silahların militanlara çok farklı kanallardan ulaştırıldığı ve buna ABD ve NATO istihbarat servisleriyle bağlantıları olan Doğu Avrupa'daki şirketlerin de dahil olduğu belirtildi.

'SİLAHLAR, ÇALINTI PETROLLE TAKAS EDİLİYOR'

Suriye'ye Türkiye veya Suudi Arabistan'dan üzerinden sokulduğu belirtilen mühimmatın, Almanya'daki Amerikan Ramstein Hava Üssü'nün Avrupa limanlarından geldiği öne sürüldü.
Bunun yanı sıra IŞİD ve Fetih el Şam'a roketler, tüfekler, makineli tüfekler, hava savunma silahları ve tanklar temin edildiği, bunun Suriye ve Irak'tan çalınan petrolle takas edildiği vurgulandı.

Öte yandan Halep'in doğusu ile Humus, Hama Halep ve Deyr ez Zor'daki bölgelerin temizlenmesinin ardından IŞİD ve Fetih el Şam'ın geride bıraktığı silahların Bulgaristan ve Doğu Avrupa ülkelerinde üretildiği, bunların ABD tarafından satın alınıp örgütlere ulaştırıldığı ileri sürüldü.

'İSRAİL DE SİLAH TEMİN EDİYOR'

Ayrıca İsrail'in de Fetih el Şam'a farklı türlerde silahlar temin ettiğinin altı çizildi.

Sosyal medyada yayılan ve Fetih el Şam'ın ABD yapımı TOW anti tank roketlerini kullandığını gösteren fotoğraf ve videoların da kanıt olarak sunulduğu belgelerde, bu durumun eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ‘ılımlı muhalefet' olarak adlandırdığı gruba sağladığı destek programı sayesinde mümkün olduğu da belirtildi.

'ÖSO, EL NUSRA'YA BAĞLILIK YEMİNİ ETMİŞTİ'

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) tüm savaşçılarının Eylül 2015'te Türkiye'de ABD tarafından silahlandırıldığını ve eğitildiğini aktaran Savunma Bakanlığı, ÖSO'nun Suriye'ye geçtikten sonra el Nusra'ya bağlılık yemini ettiğini kaydetti.

Aynı durumun Ürdün'de eğitilen ve ardından IŞİD'e katılan savaşçılar ve yine ABD'nin desteklediği ve daha sonra el Nusra'ya katılan Nureddin Zengi tugayında da yaşandığı ifade edildi.

'OBAMA'NIN KALDIRDIĞI YASAĞIN ARDINDAN MİLİTANLARA SİLAH ULAŞTIRILDI'

Bakanlığın altını çizdiği bir başka husus da, Obama yönetiminin militanlara ölümcül silah temin etmeyi engelleyen yasağı kaldırmasının ardından Suudi Arabistan'ın 1 milyar dolar karşılığında ABD'den 15.000 TOW roketi satın aldığı ve bunların 2014'ten beri militanlar tarafından Suriye ordusuna karşı kullanılması oldu.

'NİHAİ KULLANICI SUUDİ ARABİSTAN DEĞİL'

Belgede şu ifadeler yer aldı:

"Suudi Arabistan'ın orta ve doğu Avrupa devletlerinden satın aldığı silahlar Suudi silahlanma ve ekipman programıyla uyumlu değil. Bu da gösteriyor ki bu silahların nihai kullanıcısı Suudi Arabistan değil: Bunun yerine, Suriye'deki teröristlere gidiyor."

Ayrıca, 19 Aralık 2016'da Halep'te mayın temizleme operasyonu sırasında ABD yapımı cephaneler de dahil çok çeşitli sayıda mühimmat ele geçirildiği de not edildi.