'Suriye'nin güneyinde çok büyük bir zaferin eşiğindeyiz'

'Suriye'nin güneyinde çok büyük bir zaferin eşiğindeyiz'

Lübnan'da İran destekli Şii hareket Hizbullah'ın lideri, Suriye'nin güneyinde hükümet güçlerinin zafere yakın olduğunu duyurdu. Hasan Nasrallah, sığınmacıların Suriye'ye geri dönüşü için mekanizma kuracaklarını açıkladı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Suriye ordusu ve müttefik güçlerin Suriye'nin güneyinde yasadışı silahlı gruplara karşı zafer kazanmanın eşiğinde olduğunu söyledi.
Lübnan'da yayın yapan El Manar televizyonuna demeç veren Nasrallah, "Suriye'nin güneyinde büyük değişimlerin ve ABD ile İsrail'in desteklediği tüm silah gruplara karşı çok büyük zafer kazanmanın eşiğindeyiz" dedi.

IŞİD İLE NUSRA'YA KARŞI

Suriye hükümet güçleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), IŞİD ve El Nusra Cephesi (yeni adıyla Fetih el Şam) militanlarına karşı güneydeki gerilimi azaltma bölgesinde uzun süredir operasyonlar düzenliyor.

Suriye'nin güneybatısındaki Dera ve Kuneytra vilayetlerinde ilan edilen gerilimi azaltma bölgesinde düzenlenen operasyonlarda bazı yerleşim birimleri hükümet güçlerinin kontrolü altına geçmişti.

LÜBNAN'DA 'SURİYELİLER GERİ DÖNSÜN' SESLERİ

Hizbullah lideri, demecinde Lübnan'daki kayıtlı olarak sayıları 1 milyonu bulan, ama gerçek sayıları çok daha fazla olan Suriyeli sığınmacılara da özel vurgu yaptı. Nasrallah, ülkelerine güvenli şekilde geri dönmeyi isteyen Suriyeli sığınmacıların mümkün olan en fazla sayıda geriye dönmelerini sağlamak için bir mekanizma kuracaklarını, bu amaçla Lübnan ve Suriye devleti ile birlikte çalışacaklarını söyledi.

Geçen ay seçimlerde büyük başarı elde eden ancak Lübnanlıların Suriyelilerin ülkelerine geri dönmelerine yönelik talepleriyle karşı karşıya olan Hizbullah'ın lideri bunun gerçekleşmesi için sorumluluk üstleneceklerini vaat etti.

BAŞVURU MERKEZLERİ KURULUYOR

''Sığınmacı sorununun çözümünde çok yavaş ilerleme kaydedilmesi karşısında Suriye devleti ile iyi ve güçlü ilişkilerimize dayanarak yardım etmek istiyoruz'' diyen Nasrallah, geri dönmek isteyen Suriyelilerin başvurması için merkezler kurduklarını, bunlara telefon numaralarından ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabileceğini belirtti.

Başvuran Suriyelilerin listelerini Suriye'deki yetkililere ileteceklerini ve Lübnanlı yetkililerle koordinasyon içinde hareket edeceklerini aktaran Şii lider, ''Hep birlikte çalışacağız ki, gönüllü şekilde güvenli geri dönüş isteyenlerden mümkün olduğunca çok Suriyeli sığınmacı ülkesine geri dönebilsin'' dedi.

'ÇADIRDA YAŞAMAKTANSA…'

Eylülde okullar açılmadan geri dönüşü sağlamayı vaat eden Hizbullah lideri ''Bir çadırda yaşamakla evine, semtine, okuluna geri dönmek arasında çok büyük fark var'' diye konuştu. Ancak kimseyi geri dönmeye zorlamayacaklarını sözlerine ekledi.