Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Haddad: Ülkede Rusça ikinci dil oldu

Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Haddad: Ülkede Rusça ikinci dil oldu

Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, Suriyeli ailelerin çocuklarına bir şükran göstergesi olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in adını verdiği söyledi. Haddad, Esad'ın çocukları dahil birçok Suriyeli gencin Rusça öğrendiğini ifade etti.

Rus Russia Today yayın organının haberine göre; Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi’ne hitaben konuşan Haddad şunları söyledi:
“Moskova Büyükelçiliği’nin çabaları sayesinde ve Başkan Esad’ın onayıyla, Rusça Suriye okullarında öğretilen ikinci dil oldu. Ülkedeki tüm üniversitelerde Rusça fakülteleri açıldı, çocuklar yedinci sınıftan itibaren Rusça eğitimi alıyor.”

Rusça hükümet kontrolündeki okullarda 2014 yılında müfretada girdi ve o yıldan bu yana öncelikli hale geldi. Suriye iç savaşının başladığı 2011’den bu yana Moskova Büyükelçiliği pozisyonunda bulunan Haddad, “Ülkede Rusçayı ikinci dil yapmak, Suriye’nin Rus halkına bir jestidir. Birçok aile çocuklarına Putin adını veriyor. Başkan’ın çocuklarının da Rusça öğrendiği bir sır değil” dedi.
Rusya son dönemde Suriye hükümetine verdiği desteği artırdı. Ancak Moskova’nın Şam’la ilişkileri eski zamanlara, Sovyetler Birliği dönemine dayanıyor. Şam Yönetimi’nde görev yapan birçok üst düzey yetkili, Haddad’ın kendisi dahil, Rusya’da eğitim gördü.